kompanija blackberry na prodaju

Bivši izvršni direktor kompanije Apple, John Sculley, želi da kupi proizvođača pametnih telefona BlackBerry.

Prema najnovijim informacijama John Sculley razmatra mogućnost da sa kanadskim partnerima izađe sa zajedničkom ponudom za preuzimanje kompanije BlackBerry.

Bivši izvršni direktor kompanije Apple povodom ovih navoda dao je izjavu u kojoj ističe da je dugogodišnji ljubitelj BlackBerry-ja te da smatra da kompanija može u budućnosti mnogo toga dobrog da napravi.

Ali, bez iskusnih ljudi koji su se bavili ovom vrstom posla i bez strateškog plana, to bi bio zaista veliki izazov",

izjavio je John Sculley.

Treba reći da je John Sculley bio predsednik kompanije PepsiCo do 1983 godine kada postaje izvršni direktor Apple-a. Sa mesta izvršnog direktora kompanije Apple odlazi 1993 godine.

Kompanija BlackBerry je Kanadska kompanija sa sedištem u Waterloo, u Ontariju , i nekada je dominirala na tržištu pametnih telefona. Nakon što su Apple iPhone i telefoni koji koriste Google Android operativni sistem preuzeli primat na tržištu, kompanija se našla u vrlo nezavidnoj poziciji. Kompanija je pokušala sa pametnim telefonom Z10 da povrati udio na tržištu ali bez većeg uspeha tako da se prodaja nametnula kao jedno od mogućih rešenja.

Treba reći da je kompanija Fairfax Financial Holdings Ltd već iznela svoju prelimiarnu ponudu za kupovinu kompanije BlackBerry u visini od 4,7 milijardi dolara. Takođe, suosnivači BlackBerry-a Mike Lazaridis i Doug Fregin su se uključili u trku za preuzimanjem kompanije, iako za sada nema konkretne ponude.

Inače, kompanija BlackBerry već neko vreme nalazi se u pregovorima sa kompanijama Cisco Systems, Google i SAP koje su zainteresovane za kupovinu cele kompanije ili nekih njenih delova.