Rizik koristenja Windows XP nakon što Microsoft ukine podršku za njega

Sigurnost i stabilnost računala veoma je bitna, posebno se to odnosi na kompanije. Kompanije moraju znati da su njihova računala sigurna i stabilna. Jedan od najboljih načina za to jeste da računala koriste moderan, podržan operativni sustav.

Kompanija Microsoft će 8. travnja 2014 godine prestati pružati podršku za operativni sustav Windows XP.

To znači da kompanija obustavlja objavljivanje ažuriranja i sigurnosne zakrpa za ovu verziju operativnog sustava Windows. Znači, svaka nova ranjivost koja se otkrije u XP nakon ovog datuma, neće se više rješavati novim sigurnosnim ažuriranjima.

Koji rizici očekuju korisnike Windows XP nakon što Microsoft ukine podršku za ovaj sustav? Jedan od rizika je taj što će napadači imati prednost u odnosu na vas koji ste odlučili i dalje koristiti Windows XP, jer će u odnosu na vas gotovo sigurno imati više informacija o ranjivostima u sustavu Windows XP. Za kompanije ovo može predstavljati ogroman problem jer će obrana njihovih računala značajno oslabiti. Računala će postati sve izloženija virusima, spyware-ima ili ostalim vrstama računalnih napada.

Microsoft sigurnosne probleme identificira svaki dan. Na podržanim verzijama operativnog sustava Windows, kompanija objavljuje ažuriranja kako bi riješila ove sigurnosne propuste. Nakon 8. travnja 2014 godine Windows XP neće dobivati nova sigurnosna ažuriranja. Korisnici sustava Windows XP će ostati ranjivi zauvijek. To znači da će hakeri pronaći nove načine da napadnu vaš nezaštićen sustav i podatke a da Microsoft neće učiniti ništa da to spriječi.

Windows XP Service Pack 3 je bio nešto zaista fantastično u vrijeme kada je objavljen. Ono što treba raći jeste da je od tada prošlo više od 5 godina tako da sigurnosna rješenja ugrađena u operativni sustav više nisu dovoljna da bi se zaustavili današnji moderni računalni napadi. Stopa inficiranosti malware-om za Windows operativne sustave ukazuju na to da je stopa infekcije za Windows XP znatno veća u odnosu na današnje operativne sustave kao što su Windows 7 i Windows 8. Microsoft Security Intelligence je u svom izvještaju prikazao stopu inficiranosti po operativnim sustavima i servisnim paketima u četvrtom tromjesečju 2012 godine, što možete vidjedi na slici ispod.

stopa infekcije windows sustava

Svakako da su prijetnje sa kojima se pojedinci i organizacije suočavaju danas mnogo drugačije od onih iz vremena kada je objavljen Windows XP Service Pack 3. Uvođenjem Windows Firewall-a u XP Service Pack 2 i novije operativne sustave napadači su bili prisiljeni da mijenjaju način na koji prilaze operativnom sustavu. To je dovelo do utrke u naoružanju između tehnološki dosta pametnih kriminalaca i sigurnosnih stručnjaka.

Sve u svemu, sigurnosne značajke koje su ugrađene u operativni sustav Windows XP nisu više dovoljne za obranu od suvremenih računalnih prijetnji. Windows 8 ima znatno superiornije sigurnosne mjere u odnosu na desetljećje stari Windows XP.

poredjenje sigurnosti windows xp i windows 8

Kako mogu zaštititi svoj računar?

Postoji nekoliko novijih verzija operativnog sustava Windows koje su sigurne, stabilne i podržane od strane kompanije Microsoft. Ovi novi operacijski sustavi nude ne samo veliku sigurnost i performanse, već i velika poboljšanja u korisničkom iskustvu. Windows 7 je najpopularniji OS u svijetu. Gotovo 45 % posto svih računala koristi ovaj operativni sustav. Windows 7 i Windows 8 svakako nude mnogo više mogućnosti, bolju sigurnost, stabilnost i bolje performanse u odnosu na Windows XP.

Ono što je važno znati jeste da je Microsoft planira da pruža podršku za Windows 7 do 2020 godine a za Windows 8 do 2023 godine. To znači da će kompanija Microsoft osigurati ne samo nove funkcionalnosti i mogućnosti za ove operativne sustave već i sigurnosne zakrpe. Prelazak na moderni OS će vam pomoći da budete mnogo sigurniji i zaštićeniji u godinama koje dolaze .