stephen-elop-nokia-and-steve-ballmer-microsoft

Microsoft je sve bliže konačnom preuzimanju Nokia odjela za mobilne uređaje čime će konačno ujediniti Windows Phone 8 i hardver koji je proslavio ovaj operativni sustav. Konačnim preuzimanjem 32 tisuće zaposlenika prijeći će iz kompanije Nokia u Microsoft.

Dioničari kompanije jučer su odobrili ovo preuzimanje vrijedno 7,2 milijarde dolara. Microsoft je preuzimanje najavio u rujnu obvezujući se da će platiti 5 milijardi dolara za Nokia odjela za mobilne uređaje i 2,18 milijarde dolara za licencu na patente koje posjeduje Nokia uključujući i licencu na značajnu tehnologiju mapiranja.

S obzirom da Microsoft čeka odobrenje europskih regulatora, koji bi trebali preuzimanje odobriti do 4. prosinca, cijeli posao bi se trebao završiti u prvom kvartalu 2014 godine.

Dogovor kompanija Microsoft i Nokia podrazumijeva da Nokia zadrži svoj vlastiti brend s tim da će Microsoft dobiti Lumia i Asha linije telefona kao svoje brandove.

Stephen Elop odlazi sa mjesta izvršnog direktora kompanije Nokia na mjesto izvršnog potpredsjednik za uređaje i usluge u Microsoft-u. Važno je reći da je Stephen Elop 2010 godine kao predsjednik Microsoft Business Division, napustio softverskog giganta kako bi postao izvršni direktor kompanije Nokia te da je imao ključnu ulogu u dogovoru da Nokia postane glavni proizvođač Windows Phone uređaja. Njegovo ime se i ranije pominjalo kao mogući kandidat koji bi trebao da zamijeni Steve Ballmer-a, s ovim preuzimanjem, Stephen Elop je sasvim sigurno vodeći kandidat za prvo mjesto u kompaniji Microsoft.