Google Helpouts

Google je pokrenuo novi servis pod nazivom Helpouts koji ima za cilj da pomogne ljudima da se povežu sa stručnjacima preko video chata koji bi im pomogli u rešavanju njihovih problema.

Google Helpouts je platforma gde svako može da proda svoja znanja, veštine i usluge putem video chata uživo i tako pomogne onima kojima je potrebna pomoć. Google Helpouts ljudima omogućava da na vrlo jednostavan način kontaktiraju stručnjaka koji bi im pomogao da reše problem sa računarom, nauči ih da sviraju gitaru, savladaju tehniku joge, naprave neki kolač i ostalo.

Novi servis je sličan servisu za video ćaskanje, Hangout, ali umesto da razgovara sa prijateljem korisnik se povezuje sa stručnjakom iz onih oblasti iz koje mu je potrebna pomoć. Google ovaj svoj novi servis opisuje kao "pravu pomoć stvarnim ljudima u realnom vremenu ."

Svako ko ima Google nalog može da učestvuje. Korisnici mogu da biraju ko onoga ko će da im pomogne na osnovu njihovih kvalifikacija, njihove dostupnost, njihove cene, kao i na osnovu ocene i povratnih informacija koje su dobili od prethodnih korisnika. Oni takođeimaju mogućnost da se odmah povežu ili da zakažu termin.

Svi oni koji žele da zarade novac nudeći svoje stručnosti mogu postaviti fiksnu cenu po Helpout sesiji ili naplaćivati po minuti. Takođe, oni mogu svoje savete davati i besplatno. Isplata se vrši putem Google novčanika (Google Wallet). Za ovu svoju uslugu Google će uzeti 20 odsto od dogovorene cene osim u kategoriji "Zdravlje".

Što se tiče kategorije "Zdravlje", Google navodi da će sprovesti bezbednosnu proveru svih onih koji nude svoje usluge u ovoj kategoriji kako bi se osiguralo da se radi kredibilnim stručnjacima.

Tokom Helpout sesije korisniki može razgovarati, deliti ekran svog računara, zajednički raditi na uređivanju prezentacija, ili snimati svoj Helpout. Google navodi da korisniku neće biti naplaćena sesija u slučaju da se “stručnjak” ne pojavi na zakazani Helpout , a takođe nudi i povrat novca u slučaju da je korisnik nezadovoljan dobijenom uslugom.

Google već duže vreme aktivno radi sa pružaocima usluga, trenutno su aktivni mnogi pojedinci i predstavnici poznatih brendova koji su bili izloženi temeljnoj rutinskoj proveri pre nego što su pristupili Helpouts, među kojima su Sephora, One Medical, Weight Watchers, Redbeacon i Rosetta Stone.

Za sada postoji osam kategorija, Muzika i Umetnost, Kompjuteri i Elektronika, Kulinarstvo, Obrazovanje i Karijera, Moda i Ljepota, Fitness i Ishrana, Zdravlje, Kuća i Bašta.

Trenutno je Google Helpouts dostupan preko Web-a i na Android uređajima. Na servisu za sada svoje usluge mogu nuditi samo oni koji dobiju poziv i to iz zemalja kao što su Velika Britanija, SAD, Australija, Irska, Kanada i Novi Zeland .

Kompanija Google očekuje da će vremenom rasti broj ljudi koji će nuditi različite vrste pomoći na Helpouts.