pocinje trgovanje twitter dionicama

Na burzi u New Yorku danas počinje trgovanje Twitter dionicama na po cijeni od 26 dolara. Sa ovom cijenom vrijednost kompanije je procijenjena na više od 14 milijardi dolara.

Twitter je priopćio da će izlaskom na burzu sa 70 milijuna dionica svojih običnih dionica po cijeni 26 dolara po dionici dobiti 1,82 milijarde dolara svežeg novca a vrijednost kompanije postaviti na 14,2 milijarde dolara.

Pripremajući se za inicijalnu javnu ponudu (IPO) kompanija je prvotno procijenjivana u rasponu od 17 – 20 dolara po dionici. U ponedjeljak je cijenu dodigla na 23 – 25 dolara da bi konačno na burzu izašla sa cijenom od 26 dolara po dionici.

Sa ovom novom cijenom Twitter-ova inicijalna javna ponuda je druga najveća kada su u pitanju Internet tech kompanije. Najveću IPO je imao Facebook prošlog maja.

Izlaskom Twitter-a na burzu sa cijenom od 26 dolara po dionici, suosnivači Twitter-a Evan Williams, koji posjeduje 59,6 milijuna dionica, vredjet će skoro 2 milijarde dolara, dok će Jack Dorsey, koji posjeduje 23,4 milijuna dionica, vrijediti nešto manje od milijardu dolara.

Sa ovom cijenom vrijednost Twitter-a je procjenjena na nešto malo više od 14 milijardi dolara, ali sivo tržište predviđa da bi vrijednost mogla biti mnogo veća. Procijene nekih analitičara idu čak do 54 dolara po dionici, što bi kompaniju Twitter vrijednovalo na oko 30 milijardi dolara. Sa tom cijenom bi Twitter vrijedio više od LinkedIn čija je tržišna vrijednost oko 26 milijardi dolara, ali daleko manje od Facebooka čiji je trenutna vrijednost nešto veća od 120 milijardi dolara.

Prema posljednjim podacima, kompanija Twitter ima oko 230 milijuna mjesečno aktivnih korisnika od kojih je 100 milijuna aktivno svaki dan. Za usporedbu, najveća društvena mreža Facebook ima više od milijardu korisnika od kojih je većina pristupa stranici svaki dan.

Twitter korisnici objavljuju 500 milijuna tweetova dnevno na sajtu i njegovim aplikacijama.