nokia

Najnoviji podaci kompanije Kantar Worldpanel o prodaji pametnih telefona za kvartal koji je završio rujna 2013 godine, pokazuju nastavak snažnog rasta prodaje Windows telefona diljem cijele Europe.

Dvoznamenkasta prodaja može se vidjeti u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji u kojima je udio Windows telefona sada 11,4 posto, 10,7 posto, te 13,7 posto.

Ono što je važno istaći jeste da Windows Phone sada ima veći tržišni udio od Apple iPhone u Italiji!

Windows Phone platforma, zahvaljujući dobroj prodaji Nokia telefona, sad u Italiji ima udio od 13,7 posto u odnosu na 10,2 posto koliko ima Apple iOS.

Treba reći da se najnoviji podaci o prodaji pametnih telefona kompanije Kantar Worldpanel odnose na period prije lansiranja iPhone 5S i iPhone 5C. Ipak, bez obzira na to, prodaja Windows telefona ne usporava. Iako sa svojim posljednjim modelima iPhonea Apple može napraviti određeni skok, ono što je vrlo vjerojatno jeste da bi udio Windows Phone mogao biti znatno veći kako vrijeme prolazi.

Android i dalje dominira Europskim tržištem sa udjelom od 71,9 %, što je povećanje od 4,2 posto u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.

Windows Phone, koji gotovo u cijelosti ovisi od prodaje Nokia telefona, i dalje pokazuje snažan napredak u Europi a također je primjetan i rasta na tržištima u nastajanju poput Latinske Amerike.

Udio Microsoft-ove mobilne platforme u Latinskoj Americi porastao je za 1,3 % u odnosu na prošlu godinu. Treba reći da je porastao udio i Apple iOS za 2,2 % a Google Androida za čak 23 %. Najveći gubitnik je BlackBerry čiji udio je pao za ogromnih 9,2 posto u prošlom kvartalu.

U prošlom kvartalu, udio Androida u Sjedinjene Američkim Državama pao je za 2,5 posto, dok je BlackBerry pao dodatnih 1,2 posto, nastavljajući dugi niz padova iz kvartala u kvartal koji sve više guraju ovu kompaniju u nepovrat. S druge strane, Apple iOS i Windows Phone su u istom periodu imali rast od 1,3 posto i 1,9 posto. Najnovije brojke su vrlo značajne za Windows Phone koji se već duže vrijeme grčevito bori da dobije značajniji udio na tržištu SAD-a.

Treba reći i da je u Kini porasla prodaja Android telefona a gotovo 15 % dok je prodaja BlackBerry, iOS i Windows Phone telefona pala za 0,1 posto, 6,4 posto i 2 posto.

windows phone krece u osvajanje europe