microsoft spaja Windows Phone i Windows RT

Kompanija Microsoft želi da smanji broj verzija operativnog sustava Windows koji trenutno pokreće računala i mobilne uređaje. Rezultat toga vjerojatno će biti spajanje Windows Phone i Windows RT platforme.

Trenutno postoje tri različite verzije namjenjene različitim vrstama uređaja. Windows Phone je dizajniran za pametne telefone koji su do oko šest inča veličine i koje pokreće ARM procesor. Windows RT nalazi se na računalima i tabletima sa ARM procesorom, a tu je naravno i redovna Windows verzija za x86 tablete i računala.

Kao što ste možda primijetili, postoje križanja između ovih verzija: i Windows Phone i Windows RT rade na ARM uređajima, a također, RT i redovna Windows verzija rade na tabletima. Zbog toga je Microsoft odlučio da napravi određeno prilagođavanje u svojoj strategiji koja se tiče operativnog sustava Windows tj. da smanje broj njegovih verzija. Prošli tjedan, Julie Larson-Green, izvršni potpredsjednik sektora Uređaji i Studija u Microsoftu, potvrdila je da kompanija radi na smanjenju broja verzija Windows OS.

Imamo Windows Phone OS, Windows RT i punu verziju Windows. U budućnosti nećemo više imati sve tri,

priopćila je Julie Larson-Green na UBS Global Technology Conference.

Prema njenom mišljenju, Microsoft nije dovoljno dobro napravio i naglasio razliku između svojih Surface uređaja, rekavši da iako i Surface RT i Surface Pro izgledaju slično i slični se koriste, oni jednostavno "nisu učinili sve ono što se očekivalo da će Windows učiniti". Također, ona je sugerirala da je Microsoft možda i pogriješio kada je svoju ARM verziju OS nazvao Windows RT, te da je trebalo dati neki naziv koji će jasno razlikovati ovu od redovne verzije Windowsa.

Dakle, ako Microsoft želi da smanji broj Windows verzija, logičan potez bi bio spajanje Windows RT i Windows Phone platforme čime bi se dobila jedna verzija Windows OS dizajnirana samo za ARM uređaje.

Divno je čuti da kompanija Microsoft planira pojednostaviti Windows liniju, pogotovo imajući na umu svu konfuziju koja je još uvijek aktualna između Windows 8.1 i Windows RT 8.1, te goleme razlike između Windows Phone na telefonu od 6 inča i Windows RT na tabletu veličine 7 inča.

Windows RT pokrenut je u listopadu 2012 godine, u isto vrijeme kad i Windows 8, a temelji se na ARM čipovima koji koriste manje energije, što je dovelo do njihovog korištenja u proizvodnji pametnih telefona i tableta. Međutim, prevladava mišljenje da je Surface RT neuspjeli koncept te da je za taj neuspjeh u velikoj mjeri kriv nedostatak aplikacija i zbunjenost oko toga zašto su mnogi drugi programi, kao što su Apple iTunes ili Google Chrome, nedostupni.