YouTube

YouTube je najpopularnija video platforma koju koristi stotine miliona ljudi. Za jedne je YouTube samo zabava, za druge odlično sredstvo za učenje dok jedan broj njih uspeva da zaradi novac sa YouTube.
Mnogi od njih gledaju videa svaki dan i još uvek nisu upoznali skrivene funkcionalnosti YouTube-a koje popravljaju celokupno korisničko iskustvo.

Spomenimo nekoliko skrivenih ali vrlo korisnih YouTube funkcionalnosti:

Bolje linkovanje

Ako želite da linkujete na određenu tačku u videu, potrebno je da kliknete desnim tasterom miša na video i odaberite “Copy video URL at current time”. Sa ovom funkcionalnošću kopiraćete URL videa na toj specifičnoj tački. Kada neko klikne na taj vaš link, biće odveden na tu određenu tačku u YouTube videu. Drugim rečima, kada klikne na taj URL otvoriće mu se YouTube video koji neće početi od početka već od određenog dela za koji ste vi odabrali da bude početak za sve one koji dođu putem vašeg linka.

Play / Pause

Ako želite brzo zaustaviti video, najlakši način je da pritisnete “Space” dugme na tastaturi. To će vam uštedeti vreme potrebno da mišem dođete i kliknete na Play / Pause dugme na YouTube playeru. Ponovnim pritiskom na “Space” dugme na tastaturi video će se nastaviti.

Premotavanje

Ako želite premotati video unazad, dovoljno je samo da na tastaturi pritisnete strelica levo. Da biste ubrzati video, na tastaturi pritisnite strelicu desno. Ovo je dosta praktičnije i mnogo brže nego da koristite miš.

Dugme “Watch Later” (Poledaj Kasnije)

Ako iz nekog razloga treba da prestanete sa gledanjem videa ne brinite se, možete kliknuti na “Watch Later” dugme koje se nalazi dole desno na YouTube playeru i izgleda kao sat. Ova funkcionalnost vam omogućava da sačuvate video dok ne budete ponovo u mogućnosti da nastavite sa gledanjem videa. Vi nećete morate da ponovo da pretražujete kako bi našli taj isti video, sada će vas on čekati u vašem “Watch Later” (Gledaj kasnije) kanalu.

Kako da se ne pojavljuju srodni video snimci na kraju videa

Ako ne želite da vidite nijedan srodni video na kraju videa, to možete onemogućiti dodavanjem koda “?rel=0” na kraja URL-a u ugrađenom (embed) kodu.

Ponovite videos

Ako želite da ponovite svoj omiljeni video, potrebno je da u URL-u videa dopišete “repeater” odmah nakon “youtube”. To bi izgledao na primer ovako:

http://www.youtuberepeater.com/watch?v=pK2zYHWDZKo

Na ovaj način otvorićete video u eksternom sajtu koji ćete moći ponavljati koliko želite. Takođe, ovde imate mogućnost da možete da podesite da se ponavlja samo deo videa. Interesantno, zar ne?

youtube repeater

Prilagođeno pretraživanje

Ukoliko želite da suzite rezultate pretrage, upitu za pretragu možete dodati nekoliko dodataka. Na primer, ako vašem upitu za pretragu dodate “HD”, kao rezultat ćete dobiti videa visoke definicije dok bi dodavanjeme “3D” dobili videa koja se odnose na trodimenzionalni sadržaj.

Ako bi vašem upitu za pretragu dodali reč “long”, u rezultatima pretrage bi dobili videa duža od 20 minuta. S druge strane, dodate li reč “short” u rezultatima ćete dobiti videa koja traju manje od četiri minuta.

Dodavanjem reči “channels” ili “playlist” dobićete upravo te rezultate, kanale i liste. Korišćenjem reči “today” i “this week”, u rezultatima pretrage dobićete videa koja su objavljena u tom periodu.

Pretraga na drugim jezicima

U YouTube postoji opcija za pretraživanje na različitim jezicima. Sve što treba da uradite jeste da dođete do dna stranice i promenite jezik. Za strane jezike koji koriste različite karaktere pojaviće se specijalna tastatura.

Kako preuzeti video sa YouTube-a

Ako želite da ugradite YouTube video na svoju Web stranicu, pritisnite dugme “Share” koje se nalazi na videu, a zatim idite na “Embed”. Ako želite da promenite veličinu videa, to možete uraditi odabirom prilagođenu širine videa.

Problem loše Internet konekcije

Ako imate lošu Internet konekciju a želite da poboljšate kvalitet videa kojeg gledate, koristite YouTube Feather. Ova funkcionalnost, koja se za sada nalazi u beta fazi, uklanja neke funkcije i dugmad na video snimku što rezultira time da se on brže učitava.

Nadamo se da će vam neke od ovih skrivenih YouTube funkcija biti od koristi.