twitter

Kompanija Apple prošli tjedan kupila je kompaniju koja se bavi analiziranjem onoga što ljudi pričaju na Twitteru. Mnogi se pitaju zašto je Apple kupio Topsy? Za mnoge je ova kupovina potpuno neočekivana no, ona pak daje naslutiti ono što Apple planira u budućnosti.

Kompanija Apple kupila je Topsy za 200 milijuna dolara, veliki novac pogotovu ako se zna da Topsy nije jedina kompanija koja nudi tzv osjećajnu analizu na Twitteru. No, Topsy je zato jedna od rijetkih koja ima pristup cijelom Twitter streamu. Što se tiče Twittera, bez obzira na preuzimanje od strane najveće tech kompanije na svijetu, dogovor i dalje ostaje na snazi, što je svojevrstan dokaz njihove rastuće bliskosti. Ipak je Apple među prvima integrirao Twitter sa iPhone.

Što je još važnije, kupnja je očiti pokušaj da se neutralizira pad zarade koja još uvijek može ugroziti proizvode kompanije Apple. Analitičari vjeruju da je najveća prijetnja za kompaniju Apple njen trenutni dosta lagodan položaj na tablet i mobitel tržištu, u kombinaciji sa globalnim padom prodaje prijenosnih i desktop računala. Apple mora nastaviti sa hardverskim inovacijama zbog kojih njegovi uređaji donose ogromne profite, ali isto tako mora da učvrsti svoje mjesto kao najbolja lokacija za korisnike na kupnju aplikacija, filmova, TV programa i glazbe. Zato kompanija mora biti što privlačnija kako korisnicima tako i oglašivačima.

To je mjesto gdje bi se Topsy mogao uklopiti, jer zna daleko više o tome što su online trendovi što bi omogućilo Appleu da ponuditi daleko više ciljanih prilika za one koji zarađuju novac prodajom na App Store ili na iTunes. Također, očita je korist i za iTunes Radio servis, gdje bi oglasi mogli biti povezani sa Twittera trends u realnom vremenu. Identificiranje i ciljanje utjecajnih pojedinaca na Twitteru također je još jedna od mogućnosti koju Apple sada dobiva.