Jedan od većih trendova u proteklih nekoliko godina jeste online učenje programiranja.
Bilo da želite da naučite nešto novo ili samo želite da osvežite svoje znanje, postoji veliki broj online resursa koji vam mogu pomoći da naučite programirati.

Prema poslednjem izveštaju Američkog Biroa za Statistiku Rada, biti programer je vrlo perspektivno zanimanje.

Prema projekcijama, zapošljavanje programera će porasti za 30 odsto do 2020 godine, što je mnogo više od proseka za sva zanimanja. Broj radnih mesta za developere aplikacija će porasti za 28 odsto, a sistemske programere za 32 odsto. Najveće izglede za zapošljavanje će imati kandidati sa znanjem savremenih programskih alata i jezika. Takođe, programerima se otvara sve veći broj konsultantskih mogućnosti s obzirom da poslovanja sve više traže pomoć za upravljanje, nadogradnju i prilagođavanje svojih sve komplikovanijih kompjuterskih sistema,

navodi se u izveštaju Američkog Biroa za Statistiku Rada.

Zbog toga ćemo u ovom članku navesti nekoliko online resursa koji će vam pomoći da naučite programirati. Neki od njih su u e-mail formatu, neki u formatu igre a neki su u formatu video instrukcija.

CodeAcademy

Na prvom mestu spomenućemo CodeAcademy, koji sebe deklariše kao “najlakši način za učenje kodiranja”, i zahvaljujući ovom online projektu mogućnost za učenje programiranja nikada nije bila tako dostupna kao sada. CodeAcademy ima za cilj da vas na zabavan način nauči programirati putem kurseva u formi igara. Sajt vam nudi seriju kurseva grupisanih oko određenoj tema ili programskih jezika. Pa tako, sa CodeAcademy možete da naučite JavaScript, HTML, CSS, Python, Ruby i jQueri. Registracija je potpuno besplatna, a kao vid motivacije tu su poeni i bedževi koje zarađujete savladavanjem lekcija. Treba reći da završavanjem kurseva nećete dobiti nikakav sertifikat. Ono što je važno istaći jeste da se do sada na učenje sa CodeAcademy prijavilo više 400.000 ljudi.

Google Code University

Svakako da je velika stvar učiti programirati od tima koji stoji iza najpopularnijeg pretraživača na svetu. Na Google Code University možete pronaći kurseve o kompjuterskim naukama, programskim jezicima, Web programiranju, Web bezbednosti, čak i Google API i alate. Google Code Univerzitet je besplatan i ne zahteva registraciju, nastava se nudi putem snimljenih video predavanja, razgovora, rešavanjem problema, vežbi, dokumenata i slajdova. Generalno, kursevi programiranja su uglavnom osnovni a uključuju programske jezike kao što su Python, C ++, GO i JavaScript. Završavanjem ovih kurseva takođe nećete dobiti nikakav sertifikat.

Khan Academy

Nezaobilazan izvor svakako je Khan Academy koji nudi veliki broj besplatnih kurseva koji pokrivaju oblast kompjuterskih nauka. Učenje je usmereno na stvaranje grafike i animacija koristeći JavaScript primenu programskog jezika Processing koji je dizajniran za multimedijalne umetnike.

Processing je open-source programski jezik i okruženje sa kojim možete stvarati slike, animacije i interakcije. Ovo je jedan od najlakših načina da malo dublje uđete u suštinu programiranja. Processing je alat za učenje, ali je isto tako sposoban za stvaranja vrlo impresivnih radova.

Sve što vam je potrebno da naučite ovaj programski jezik možete pronaći na Processing.org, uključujući i besplatno preuzimanje platforme softvera, vodiče, primere koda, kao i forum.

edX

Možemo da preporučimo sjajno mesto za učenje programiranja. edX je zajednički projekt Univerziteta Harvard i MIT koji nudi besplatne online kurseve programiranja iz obe institucije. Nastava sa Harvarda, MIT i Berekley se ovde nudi besplatno, s naglaskom da će se u skorijoj budućnosti pridružiti još nekoliko poznatih univerziteta. Važno je naglasiti da se sertifikat o završenom kursu trenutno dodeljuje besplatno mada je planirano da se u bliskoj budućnosti naplaćuju (navodno će iznos biti skroman). Sadržaj koji se ovde nudi zaista je vredi za pogledati, na primer, Softver kao Usluga sa Berklija, Uvod u kompjuterske nauke sa Harvarda, ili Uvod u kompjuterske nauke i programiranje sa MIT, i to je sve besplatno!

Peer to Peer University P2PU

Peer to Peer University (P2PU) je grupno iskustvo gde učite u okviru zajednice sa drugima. Registracija i kursevi su potpuno besplatni. P2PU nudi nekoliko "škola", uključujući jednu koja se odnosi na Web programiranje i koja je podržana od strane Mozilla, kreatorat popularnog Web preglednka Firefox. Interesantni su kursevi koji pokrivaju osnove Internet marketinga, WebMaking 101 i programiranje sa Twitter API. Sve u svemu, vrlo vredan izvor za učenje koji vredi pogledati.

Apple Developer Center

Najveća tech kompanija na svetu Apple putem Apple Developer Center nudi veliki broj resursa posebno za programere koji žele bolje da se upoznaju sa njihovim aplikacijama, uređajima ili Web pretraživačem. Kompanija drži širom otvorena vrata svoje platforme omogućavajući svima besplatan pristup osnovnim vodičima za programiranje uz još mnogo drugih naprednih informacija.

Android Developer Center

Mobilni operativni sistem Android izuzetno je popularan sa stotine miliona korisnika u više od 200 zemalja sveta. Rastom popularnosti rastao je i broj ljudi koji želi da nauči da pravi aplikacije za ovaj Google-ov besplatni operativni sistem. Ako ste ikada razmišljali o tome da naučite praviti aplikacije za Android, onda je Android Developer Center pravo mesto na kom možete da saznate sve o Android platformi. Ovde ima za svakoga ponešto, uključujući i apsolutne početnike koji nikada ranije nisu programirali. Takođe, ovde su vam dostupni i SDK, API dokumentacija, smernice za dizajn, obuka namenjena kako za početnike tako i za napredne korisnike, itd..

Možda će vam biti interesantan mali vodič o tome kako napraviti Android aplikaciju računaru.

HTML5 Rocks

HTML5 je očekivano brzo postao jezik koji većena programera treba da zna. HTML5 Rocks nije samo platforma za učenje već i masivna baza podataka vezana za sve ono što možete da uradite sa HTML5.

Ovde možete pronaći pregršt vodiča, članaka i simulatora u okviru pretraživača koji će vam pomoći da savladate HTML5. Registracija i korišćenje sajta je potpuno besplatno a ovde takođe možete pronaći radne okvire za razvoj Web aplikacija, alate za otklanjanje grešaka i ostalo.

kodThe Code Player

The Code Player je vrlo interesantan za sve one koji žele da vide šta znalci mogu da urade sa HTML5, CSS3 i JavaScript. Na sajtu su postavljeni primeri kako nešto napraviti. Kliknite na neki od videa i prvo što ćete videti jeste fragment koda u akciji, na primer, popularna Matrix animacija urađena sa HTML5 i JavaScript. Klikom na dugme "Play" , moći ćete pratiti kako se pisao kod, zajedno sa informacijama i komentarima. Kod je kompletan tako da ako želite možete da ga kopirate i nalepite za svoj projekat.

RubyKoans

RubyKoans je za sve one koji žele da nauče Ruby. Ovde ćete pronaći seriju vodiča koji imaju za cilj da vas nauče programski jezik Ruby, njegovu sintaksu, strukturu, uobičajene funkcije i biblioteke. Potrebno je da preuzmete Ruby framework (što je besplatno) kako bi mogli uživati u učenju.

Scratch

Scratch je projekt prvenstveno namenjen za decu, mada svako ko želi može na ovom sajtu da nauči osnove programiranja. Scratch je programski jezik namenjen za kreativne Web projekte: igre, muziku, umetnosti, priče, animacije, itd.. Scratch je besplatan za preuzimanje i zabavan za učenje. Sve što napravite možete postaviti na Scratch galeriji kako bi to mogli videti i svi ostali.

Alice

Alice je takođe prvenstveno namenjen mlađoj populaciji koja želi da se malo bolje upozna sa svetom programiranja. Alice je obrazovni softver koji će vas naučiti kako da programirate u 3D okruženju. Fokus je na animacije i igre. Ponuđeni alati i materijali imaju za cilj da podstaknu logičko razmišljanje, rešavanje problema i naravno računarsko programiranje. Alice je razvijen od strane Univerziteta Carnegie Mellon i sav nastavni materijali je besplatan. Treba reći da je ovo sjajno mesto za upoznavanje sa objektno orijentisanim programiranjem kao i osnovnim konceptima programiranja.

MobileTuts+

Svi oni koje zanima razvoj aplikacija za mobilne uređaje treba da posete MobileTuts+ gde mogu pronaći sve što ih zanima o razvoju aplikacija za različite mobilne platforme. Nudi se dosta širok dijapazon kvalitetnih vodiča i članaka namenjenih svima onima koji žele razvijati aplikacije za mobilne uređaje, od Windows Phone SDK preko iOS i Androida do HTML5. Sajt je vrlo lepo organizovan u sekcije tako da vrlo lako možete pronaći vodiće, članke, savete ili video snimke.

Programr

Programr, online laboratorija za učenje programiranja, nešto poput Codecademy ali za programske jezike višeg nivo, ne nudi mnogo kurseva koji bi se izvršavali u vašem pretraživaču ali zato pruža prostor za učenje i eksperimentisanje sa različitim jezicima u pretraživaču. To znači da nema potrebe za instaliranjem programskog jezika i okruženja za razvoj. Sajt nudi nekoliko interesantnih načina za učenje, rešavanjem vežbi, učestvovanjem u takmičenju, a tu je i više od 2000 aplikacija koje su napravili drugi a Programr korisnici a koje mogu da vam posluže kao inspiracija. Na sajtu je sve besplatno i imate mogućnost da naučite različite jezike, od Jave do SQL.

Obrazovni sadržaj na YouTube

Pored velikog broja video sadržaja YouTube takođe nudi veliki broj obrazovnog sadržaja organizacija kao što su NASA, BBC, TED i ostalih. Ako više preferirate da učite gledajući kako neko drugi radi neke stvari, onda je ovo pravo mesto za vas. Pod kategorijom Engineering naći ćete videa vezana za učenje programiranja. Tu su razni kursevi od Uvoda u kompjuterske nauke, Web developmenta do upravljanja bazama podataka.

Hackety Hack

Hackety Hack je namenjen onima koji nemaju nikakvo prethodno programersko iskustvo. Radi se o sjajnom mestu za učenje jezika Ruby. Prolazeći kroz lekcije naučićete kako da koristite Ruby što efikasnije. Svoje projekte možete postaviti u galeriju programa zajedno sa onima koje su postavili drugi korisnici delili i tako pokazati svoja stečena znanja.

Learn Code The Hard Way

Sam naziv sajta teško da će privući osobe koje žele da nauče programirati, međutim radi se jednom od najkorisnijih sajtova koje možete pronaći na Internetu za učenje jezika C, Python, Ruby, SQL i Regex. Learn Code The Hard Way nudi vrlo ozbiljne lekcije za učenje ovih jezika, temeljno analiziranje svake vežbe i pokretanje koda. Knjige koje on nudi su besplatne za online čitanje u vašem pregledniku a ako želite možete i da ih kupite.

Ovo su samo neki od velikog broja resursa za učenje programiranja koje možete pronaći na Internetu. U jednom od naših ranijih članaka “Gde pronaći besplatne online kurseve programiranja” takođe ćete pronaći vrlo kvalitetne sajtove koji vam nude besplatno učenje programiranja.

Za učenje i sticanje novih veština niste nikada premladi ili prestari, a gledajući ova najnovija istraživanja poslova za programere sve je više. Dobra stvar je ta što veliki broj tih poslova možete raditi od kuće, bilo puno radno vreme ili samo par sati.

Da li želite da naučite programirati? Koji vas jezik interesuje? Šta vas je motivisalo da počnete da učite programirati? Molimo vas da podelite svoja razmišljanja i iskustva sa nama.