nasa ima posao za vas

Želite li iskoristiti svoje računalne vještine da bi spasili svijet? Nije šala, svemirska agencija NASA na Dan Svetog Patrika pokreće Asteroid Data Hunter natječaj s kojima želi da pronađe Kod za što bolje identificiranje asteroida koji ciljaju našu planetu.

Asteroid Data Hunter je samo prvi u nizu natječaja koje svemirska agencija NASA organizira u sklopu svog Asteroid Grand Challenge koji će trajati do kolovoza.

Svemirska agencija je spremna da plati 35.000 dolara onome tko osmisli najefikasniji način za otkrivanje i praćenje asteroida koji prijete Zemlji. Sudionici natječaja će razvijati svoj Kod koristeći podatke iz teleskopa sa Zemlje. Cilj je da se poboljša algoritam povećanjem osjetljivosti detekcije, smanjenjem broja lažnih pozitivnih nalaza, i pri tome izbjegavati propuste do kojih može doći zbog implementacije nekompletnih podataka i rada na dostupnim računalnim sustavima.

Astronomi već duže vrijeme govore da nije pitanje da li će nas pogoditi veliki asteroid, već kada će se to dogoditi. Procijenjuje se da trenutna tehnologija za otkrivanje može pratiti samo jedan posto objekata koji lutaju svemirom.

NASA projekat u skladu je sa inicijativom Bijele Kuće da javne podatke učini dostupnim za kompanije ili javne organizacije. Skupina poduzetnika, znanstvenika i aktivista za javni interes okupljenih oko ideje nazvane Datapaloozas, usredotočili su na više od 85.000 skupova podataka dostupnih na data.gov, među kojima su podaci vezani za vremenska mjerenja, podaci o elementarnim nepogodama i još mnogo toga.

Svi zainteresirani za natječaj treba da posjete Asteroid Data Hunter stranicu i upoznaju se sa pravilima učešća.