kako-rade-affiliate-programi

Poslednjih nekoliko godina affiliate marketing je postao vrlo značajna online industrija, jednako efikasna za sve one koji se bave marketingom, jer im značajno pomaže pri prodaji proizvoda i usluga, ali i za sve vlasnike Web sajtova, blogova, foruma i sl., da zarade novac na Internetu.

Treba reći da je affiliate marketing jedan od najpopularnijih načina zarade novca na Internetu ali uprkos tome, mnogi još uvek ne znaju šta je affiliate marketing niti kako on funkcioniše. Stoga ćemo u ovom članku pokušati da malo bolje objasnimo šta je to affiliate marketing i njegove prednosti kao načina za zaradu na Internetu.

Šta je Affiliate Marketing

Affiliate marketing je online verzija strukture prodaje koja je prisutna već godinama i koja u svom najjednostavnijem obliku podrazumeva tri osnovne komponente:

  1. Trgovac, onaj koji nudi proizvod ili uslugu na prodaju)
  2. Affiliate, onaj koji želi da proda taj proizvod za određeni procenat od zarade (proviziju))
  3. Proizvod ili usluga)

Može se reći da je Affiliate Marketing promocija tuđih proizvoda s ciljem ostvarivanja zarade. Affiliate zarađuje proviziju od svake prodaje koja je obavljenja zahvaljujući njemu. Tačnije rečeno, affiliate marketing je grana marketinga u kojoj trgovac nagrađuje affiliate-a za svakog posetioca koji je doveden marketinškim naporima tog affiliate-a i koji je pri tome obavio određenu akciju (npr. obavio kupovinu, postao pretplatnik i dr.).

Verovatno će vam od koristi biti članak “Šta su Affiliate Programi i kako oni rade”.

Affiliate Marketinga u stvarnom životu

Affiliate marketing kao struktura prodaje odavno je poznata u realnom životu. Jedan od primera je ulična prodaja novina. Novinske kompanije ili kompanije za distribuciju novina imaju proizvode koje žele prodati a ulični prodavci imaju sposobnost da ih prodaju. Ulični prodavac je u ovom slučaju affiliate koji zarađuje procenat od svake novine koju proda. Neki će prodavati novine u frekventnim pešačkim zonama, neki će ih prodavati ispred tržnice, neki će ih na prometnim raskrsnicama nuditi vozačima koji čekaju zeleno svetlo sve u cilju što veće prodaje jer veća prodaja generalno donosi i određene bonuse.

Što se tiče prodaje na Internetu, online affiliate marketing radi uglavnom na isti način:

  • Na sajtu affiliate-a će posetilac kliknuti na “affiliate link” koji će ga odvesti na stranicu trgovca
  • Tu će posetilac obaviti kupovinu
  • Affiliate će dobiti proviziju koja zavisi od vrednosti proizvoda i usluga kupljenih na sajtu trgovca

Samo postavljanje affiliate link na vaš sajt ne donosiva man ništa novca kao ni to što će posetioci klikati na njega, vi će te zaraditi novac samo onda kada neko od vaših posetilaca klikne na affiliate link i obavi određenu akciju (kupi proizvod, pretplati se, i dr.). Tako da možemo reći da je affiliate marketing vrsta CPA (click-per-action; cena po akciji) oglašavanja gde affiliate zarađuje samo kada se obavi određena akcija, npr. kupi proizvod.

Affiliate linkovi omogućavaju trgovcima da prate odakle im dolaze kupci tako da na vrlo jednostavan način mogu identifikovati affiliate-a koji je doveo kupca na njihov sajt.

Ključni faktori affiliate marketinga

Affiliate marketing možemo posmatrati kao jednačinu koja izgleda otprilike ovako:

Posetioci (vašeg sajta) x Stopa učestalosti klikova na affiliate linkove = Posetioci poslati na sajt trgovca

Posetioci poslati na sajt trgovca x Stopa konverzije (koliko njih će obaviti kupovinu) x Prosečna cena (proizvoda) = Ukupan prihod od posetilaca koje ste vi uputili na sajt trgovca

Vaš prihod (kao affiliate-a) = Ukupan prihod od posetilaca koje ste vi uputili na sajt trgovca x Provizija

Generalno, vaš uspeh kao affiliate-a zavisi od tri faktora:

  1. Broja posetilaca vašeg sajta (vaš Web promet)
  2. Koliko posetilaca možete da pošaljete na sajt trgovca (stopa učestalosti klikova na affiliate linkove)
  3. Koliko njih će obaviti kupovinu (stopa konverzije)

Poboljšanjem bilo kog od ova tri faktora povećavate vašu zaradu!

Broj posetilaca sajta (Web promet)

Da bi zaradili novac od affiliate marketinga potrebno je da konvertujete posetioce vašeg sajta u kupce, drugim rečima, potrebno je da što veći broj vaših posetilaca klikne na affiliate link i da što veći broj njih obavi kupovinu na sajtu trgovca. Očigledno, što više posetilaca imate ( tj. što veći Web promet imate), više njih će kliknuti na affiliate link čime se povećava šanse da veći broj njih obavi kupovinu i uveća vašu zaradu.

Povećati Web promet predstavlja veliki izazov. Članak “Povećanjem Web prometa povećat ćete i online zaradu” može vam pomoći u tome. Takođe, pretraživanjem Google-a videćete da postoji ogromna količina sadržaja posvećenog privlačenje posetilaca na vaš sajt, tako da u ovom članku nećemo detalje govoriti tome.

Ako vaš sajt / blog nema mnogo Web prometa, ne bi trebali tražiti priliku za online zaradu u affiliate marketingu. Usredsredite se na povećanje Web prometa, sa što kvalitetnijim sadržajem i kvalitetnim linkovima koji će vam dovesti veći broj posetilaca.

Ako imate vaš sajt privlači značajan broj posetilaca, affiliate marketing je odlična prilika da zaradite novac na Internetu.

Stopa učestalosti klikova

Na vama je da uradite sve što možete kako bi vaši posetioci videli affiliate linkove i ponudu koju imate na svom sajtu. Najlakše je affiliate linkove postaviti u desni sidebar i nadati se da će ih posetioci odmah uočiti i kliknuti na njih. Ipak, postoji mnogo toga što možete da uradite kako bi povećali verovatnoću da će vaši posetioci kliknuti na affiliate linkove.

Ova tema je izuzetno široka, postoji bezbroj strategija za povećanje vidljivosti i stope učestalosti klikova (CTR) na vaše affiliate linkove, počevši od toga da uključite affiliate linkove u vaš sadržaj, u newsletter-e i ostalo. Pretragom na našem sajtu možete pronaći članke kao što su “Koraci sa kojima ćete poboljšati CTR” ili “PPC oglasne strategije za povećanje vašeg CTR” kao i mnoge druge a pretragom Google-a pronaći ćete zaista veliki broj savete i trikove za povećanje broja klikova na vaše affiliate linkove.

Stopa konverzije

Stopa konverzije se odnosi na procenat posetilaca vašega sajta koji su kliknuli na affiliate link a potom obavili željenu akciju ( npr. obavili kupovinu ili se pretplatili na neku uslugu, i dr.).

Stopa konverzije je nešto za šta možete pomisliti da nije u vašem domenu tj. da na nju ne možete uticati. Kada posetilac vašeg sajta klikne na affiliate link, sve što možete da uradite jeste da se nadate da će obaviti željenu akciju od koje će te vi dobiti proviziju. To je delimično tačno međutim, vi ipak imate određeni uticaj jer vi birate svoje partnere, trgovce i proizvode koje ćete promovisati.

Ako se odlučite da promovišete neke “loše” proizvode, verovatno da drobrom marketinškom strategijom možete postići da određeni broj vaših posetilaca klikne na affiliate link međutim kada dođu na sajt trgovca i razočaraju se sa onim što vide, verovatno da će otići bez obavljene kupovine.

S druge strane, ako promovišete kvalitetan proizvod za koji mislite da donosi veliku vrednost vašim posetiocima, postoji mnogo veća verovatnoća da će oni obaviti kupovinu.

Zašto affiliate marketing

Affiliate marketing je veoma privlačan način online zarade zato što sa njim možete zaraditi mnogo više novca nego sa mnogim drugim strategijama monetizacije. Iako visina provizije zavisi od proizvoda koji promovišete, ipak sa affiliate marketingom možete da zaraditi više nego sa recimo Google oglasima. Promocijom proizvoda sa visokom provizijom, kao što su e-Knjige, za koje ne postoje materijalni troškovi, provizija za affiliate-a može biti 50% od prodajne cene.

Pretpostavimo da imate 1.000 posetilaca i da će 1 % kliknuti na affiliate link. Odprilike 20 % njih će da se konvertuje i kupi e-Knjigu koja košta 15 dolara. Prostom računicom dobijate da za svakih 1.000 posetilaca:

  • 10 će kliknuti na affiliate link
  • 2 će obaviti kupovinu
    Vi ćete zaraditi 15 dolara

    Naravno, prihod po posetiocu zavisi od stope učestalosti klikova i konverzije. Ali ako ste u stanju da pronađe kvalitetnu i za posetioce vašeg sajta relevantne affiliate ponude, onda affiliate marketing može biti vrlo unosan način zarade na Internetu.

    Affiliate marketing je prilično jednostavan koncept koji se može implementirati na bezbroj načina. Ono što treba reći jeste da affiliate marketing industrija nije samo prodaja e-Knjiga, verovatno najveća affiliate mreža Commission Junction, nudi ogroman broj proizvoda u raznim kategorijama koje možete promovisati na vašem sajtu.

    Iako affiliate marketing možda nije tako jednostavan za podešavanje kao što je to slučaj sa Google AdSense oglasima koji su najčešći oblik zarade sa sajtom / blogom ipak affiliate marketing nudi mogućnost mnogo veće zarade na Internetu.

    Preporučujemo da pročitate članak “Google AdSense i Affiliate Marketing kao načini zarade sa blogom”.