zarada na google play i apple ios app store

Appleov App Store ostvaruje 85 posto više prihoda od svog najvećeg konkurenta Google Play!

Najnovije izvješće koje je objavila analitička kompanija App Annie pokazuje da unatoč tomu što se na globalnom nivou sa Google Play preuzima oko 45 posto više aplikacija nego sa Apple App Store, Apple i dalje zarađuje znatno više novca od preuzimanja aplikacija.

Za povećanje broja preuzetih aplikacija sa Google Play prvenstveno je zaslužna dominacija Android uređaja na tržištima u nastajanju. Rusija i Brazil već neko vrijeme pokazuju snažan rast ali u posljednjih nekoliko mjeseci Meksiko i Turska daju značajan doprinos u preuzimanju aplikacija sa Google Play.

Prodaja pametnih telefona u Meksiku skočila je za fantastičnih 75 % u 2013 godini a očekuje se da će u ovoj godini porasti još za oko 40 %. Važno je reći da oko 65% tih uređaja koristi Googleov Android OS. Što se tiče Turske, značajna ulaganja u IT i obrazovne projekte doprinjelo je porastu prodaje pametnih telefona i tableta pa se predviđa da će se u ovoj godini IT potrošnja povećati za 10%.

zarada od aplikacija na google play i apple ios app store

U izvješću se navodi da je Kina ključno tržište za rast iOS App Store koje pokazuje izuzetan rast i što se tiče preuzimanja aplikacija i ostvarenih prihoda. Prihodi iOS App Store u Kini iz kvartala u kvartal rastu za fantastičnih 70 %.

U siječnju je kompanija Apple postigla sporazum sa China Mobile koja je najveći operater u Kini sa više od 700 milijuna pretplatnika. Sporazum je samo u veljači Appleu donio više od milijun novih iPhone korisnika u Kini.

Većina preuzetih aplikacija i sa Google Play i sa Apple App Store su igre koje čine oko 90 posto Google Play prihoda i oko 75 posto App Store prihoda. Ono što je važno istaći jeste da su u poslijednje vrijeme, u svijetlu brojnih sigurnosnih propusta među kojima je i Heartbleed sigurnosni propust koji utječe na 70 % Internet korisnika i na nekoliko milijuna Android korisnika, antivirus i sigurnosni alati aplikacije sve popularnije.

Nedavno izvješće kompanije Webroot pokazuje da je 42 posto Android aplikacija ” zlonamjerno, neželjeno ili sumnjivo “, te da Googleova platforma predstavlja znatno veći rizik od infekcije virusom nego što je to slučaja sa Apple iOS.