Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Napraviti mobilnu aplikaciju ili mobilni sajt?

sa jednim komentarom

aplikacija-ili-mobile-sajt.png

S obzirom na značajan rast procenta korisnika koji na vaš sajt dolaze sa pametnog telefona ili tableta, postalo je neophodno da napravite mobilnu strategiju te zadovoljite zahteve tih korisnika.
Što više odugovlačite sa tim, nastavljajući da služite desktop verziju svog sajta mobilnim posetiocima, njihovo loše korisničko iskustvo koje se prvenstveno ogleda u problemima sa navigacijom i konzumiranjem sadržaja, moglo bi da preraste u vrlo glasno nezadovoljstvo.

Da bi rešili ovaj problem postoje tri osnovne opcije:

 1. Napravite aplikaciju za mobilne uređaje
 2. Napravite verziju sajta za korisnike mobilnih uređaja
 3. Napravite i aplikaciju i verziju sajta za mobilne uređaje

Mobilna Aplikacija ili Mobilni Sajt

Mnogi vlasnici Web sajtova uradili bi nešto kako bi poboljšali iskustvo korisnika koji na njihove stranice dolaze sa pametnih telefona ili tableta međutim nalaze se u nedoumici, da li da naprave mobilnu verziju sajta ili posebnu aplikaciju. Svakako da bi najbolje bilo da ako to vaši resursi dozvoljavaju, napravite i jedno i drugo.

Preporučujemo članak “Mobilna aplikacija ili mobilni sajt?”.

Prednosti mobilne verzije sajta

Treba reći da u sadašnje vreme, ako se ozbiljno bavite bilo kojom vrstom online poslova, mobilna verzija sajta je praktično neophodna. Web sajtovi se jako loše prikazuju na mobilnim uređajima zbog čega je korisnicima pametnih telefona i tableta veoma teško da se kreću i konzumiraju sadržaj na vašim stranicama. S obzirom da se sve veći broj sajtova okreće responsivnom dizajnu tj. da postaju optimizovani za mobilne uređaje, korisnici sve više gube strpljenje sa ne-optimizovanim sajtovima.

Sa responsivnim dizajnom prilagođavate vaš Web sajt nizu uređaja sa različitim veličinama ekrana i sposobnostima. U poslednje vreme sve više i više poslovanja okreće se responsivnom dizajnu. Ideja je da se ima jedan sajt, sa jednom bazom koda, koji može da posluži kako Web korisnike tako i korisnike pametnih telefona i tableta. Responsivni (odgovarajući) Web dizajn je pristup koji sugeriše da bi projektovanje i razvoj trebali da odgovaraju na ponašanje korisnika i okruženja na osnovu veličine ekrana, platforme i orijentacije. Responsivni Web dizajn omogućava bilo kom sajtu da posluži mobilne Web stranice na osnovu tipa uređaja koji se koristi za pristup sajtu.

responzivni-web-dizajn.jpg

Možda će vam biti od koristi članak “3 načina da pređete na mobilni sajt sa responzivnim Web dizajnom”.

Postoji nekoliko stvari gde mobilni sajt ima prednost u odnosu na aplikaciju za mobilne uređaje.

Mnogo je lakše delite sadržaj sa mobilne verzije sajta nego iz aplikacije. Deljenje sadržaja iz većine mobilnih aplikacija gotovo je nemoguće, dok je deljenje sadržaja sa mobilnog sajta izuzetno lako.

Što se tiče pretraživača, mobilni sajt je generalno isto što i tradicionalni Web sajt. Pretraživači mogu popisati sadržaj mobilnog sajta a linkovi na mobilni sajt se dodeljuju celom domenu. S druge strane, s obzirom da je nemoguće da linkovati direktno na dio sadržaja u aplikaciji takođe je nemoguće pretraživačima da popišu sadržaj aplikacije (u poslednje vreme Google dosta radi na rešavanju ovoga problema). To znači da će vaša aplikacija dobijati promet iz samo jednog izvora.

Što se tiče prodavnica aplikacija tu je pravi haos. Na Apple App Store postoji više od milion aplikacija, slično je i na Google Play s tim da se svakodnevno pojavljuje oko 1.000 novih aplikacija. Većina aplikacija se bukvalno izgubi u talasu novih izdanja i nadogradnji, dobijajući vrlo malo pažnje. Prednost mobilne verzije sajta je što ona odmah dobija već utvrđeni promet sa raznih izvora. Mobilni sajt dobija onaj promet koji već ima tradicionalni sajt, što znači da će od prvog dana imati i pretragu i direktan promet. Ono što je možda i najbolje jeste to da mobilna verzija sajta generalno poboljšava rangiranje sajta na mobilnoj pretrazi.

U mnogim slučajevima, mnogo je lakše i isplativije napraviti mobilnu verziju sajta nego mobilnu aplikaciju. Oglasi mogu ostati konsolidovani na jednom serveru ili mreži. Imate samo jednu verziju o kojoj treba da brinete umesto da pravite i onda održavate nekoliko različitih aplikacija namenjenih Apple iOS, Android, Windows Phone ili BlackBerry korisnicima.

Takođe, promene na mobilnom sajtu, kao što su na primer novi dizajn ili neke druge ispravke, mogu se odmah objaviti. Kod aplikacije je to malo komplikovanije, generalno sve mobilne plaforme imaju period za odobrenje, proces kroz koji svaka aplikacija mora da prođe, to se odnosi i na objavljivanje određenih imena i ispravki.

Preporučujemo vrlo zanimljiv članak “Zašto napraviti mobilni Web sajt?“.

Prednosti mobilne aplikacije

Dobro urađena, lepa mobilna aplikacija može predstavljati pun pogodak za vaše online poslovanje. Iako nije praktična za neke stvari, mobilna aplikacija koja sjajno izgleda svakako će privući mnoge korisnike mobilnih uređaja.

Iako je pravljenje mobilne verzije sajta generalno bolja investicija, postoje slučajevi gde mobilne aplikacije imaju prednost.

Pre svega, to su nove opcije oglašavanja. Ako prodajete direktno oglašivačima, verovatno nećete imati mnogo problema u pronalasku sponzora za vašu mobilnu aplikaciju, po visokoj ceni. Barem za sada situacija je takva da ako vaša aplikacija ima pristojan broj preuzimanja, nemate nekih velikih problema u pronalasku oglašivača sponzora.

Vlasnik mobilne aplikacije možete zaraditi pristojnu sumu novca naplaćujući sedmičnu ili mesečnu naknadu za postavljanje bannera unutar vaše aplikacije. Čak i ako promet imate “solidan“ promet, mnogim oglašivačima će biti uzbudljivo probati nešto drugačije.

Imati mobilnu aplikaciju može predstavljati stvar prestiža. Mobilna aplikacija trenutno predstavlja novu platformu na kojoj se može otkriti vaš sajt a samim tim i vaš brend. Tradicionalni model podrazumeva slanje prometa sa vašeg Web sajta na prodavnicu aplikacija, kako bi posetioci vašeg sajta bili u mogućnosti da preuzimu aplikaciju, ali to upućivanje takođe radi i u obrnutom smeru. Ljubitelji aplikacija mogu otkriti vaš sajt zahvaljujući vašoj aplikaciji, i postati redovni posetioci vašeg sajta.

Jedna od ključnih prednosti aplikacije je prodaja proizvoda i usluga. Korisnicima je veoma lako kupovati iz neke aplikacije pošto je broj njihove kreditne kartice već prisutan, sve što je potrebno jeste ponovo uneti lozinku i obaviti kupovinu. Prema poslednjim istraživanjima, prihodi ostvareni sa Freemium modelom monetarizacije mobilne aplikacije porasli su za 211% u 2013 godini.

Freemium model monetizacije obuhvata različite oblike kupovine unutar aplikacija (in-app kupovina), kao što su kupovina različitih virtuelnih roba (dobara) kao na primer: nadogradnja igrice sa dodatnim funkcionalnostima kao što su nivoi ili sadržaj, kupovina dodatnog vremena za korištenje aplikacije, plaćanje za uklonjanje oglasa iz aplikacije, kupovina različitih proizvoda i usluga i sl..

Većina sajtova nema proizvod ili uslugu koju bi mogli ponuditi putem Freemium modela, međutim, ako imate nešto što bi se moglo prodavati putem aplikacije, to onda predstavlja sjajna priliku da zaradite novac prodajom unutar aplikacije.

Mobilne aplikacije imaju prednost u odnosu na mobilne sajtove po pitanju offline funkcionalnosti. Ako vaša mobilna aplikacija poseduje neku vrstu alata koji može da radi bez Internet konekcije, korisnici će moći da ga koriste čak i onda kada nisu na Internetu. Sa mobilnom verzijom Web sajta to je nemoguće. Da bi funkcionisali, bilo kakav alat ili funkcionalnost smeštena na mobilnom sajtu zahteva prethodno povezivanje na Internet.

Personalizacija je veoma važna kod određenih vrsta proizvoda. Generalno, mnogo je lakše da personalizujete aplikaciju nego mobilni sajt. Ipak treba reći da je ova prednost aplikacije znatno smanjenja poboljšanjem tehnologija za razvoj mobilnih sajtova. Mnoge mobilne verzije sajtova sada efikasno čuvaju korisničke informacije, omogućavajući personalizaciju koja je već dugu vremena na raspolaganju u aplikacijama.

Takođe, ako vaša ideja za poboljšanje korisničkog iskustva uključuje neke napredne funkcije kao na primer kamera na mobilnom uređaju, onda je aplikacija zaista jedina opcija koja vam stoji na raspolaganju.

Monetizacija: Mobilni Sajt ili Mobilna Aplikacija

Osim korisničkog iskustva svakako da ćete morati razmišljati i o monetarizaciji tj. koju od ove dve mobilne strategije bi mogli bolje unovčiti.

Naravno, najbolje bi bilo kad bi imali i mobilnu aplikaciju (za prodaju) i mobilni sajt (monetarizacija prometa) međutim, sa ograničenim resursima, potrebno je napraviti izbor. Postoji nekoliko ključnih tačaka za monetarizaciju mobilnog prometa koji dolazi na mobilne sajtove i mobilnih aplikacija:

 • Sa mobilnim sajtom dobićete više prometa koji možete odmah monetarizovati, na primer sa oglasima.
 • Mobilna aplikacija omogućava veoma jednostavnu kupovinu unutar aplikacije, kao i premijum sponzorstvo koje možete prodavati oglašivačima.
 • Generalno, mobilne verzije sajtova omugućavaju dugoročni potencijal zarade, posebno što se različitosti u funkcionalnostima u odnosu na mobilne aplikacije sve više smanjuju i što mobilni Web promet sve više raste.

Written by Slavnic Predrag

23 Aprila, 2014 at 7:48 am

Jedan odgovor to 'Napraviti mobilnu aplikaciju ili mobilni sajt?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Napraviti mobilnu aplikaciju ili mobilni sajt?'.

 1. Zanimljiv tekst, sa mnogo zanimljivih aspekata. Mislim da je mobilna verzija sajta, tj. responsive sajt, must have. Sa druge strane, mislim da korisnici cesto i zaborave da imaju neku mobilnu aplikaciju koju ne koriste cesto, tako da licno bih napravio mobilnu aplikaciju samo ako bih znao da ce nekome cesto trebati.

  Otvaranje firme

  2 okt 15 at 16:18

Ostavi komentar