mobilno oglasavanje

Mobilno oglašavanje, koje uključuje display oglašavanje, oglašavanje u pretrazi i oglašavanje unutar aplikacija (in- app oglašavanje), raste šest puta brže od Internet oglašavanja na računalima (desktop Internet). Prognoze pokazuju da će mobilno oglašavanje i dalje rasti u prosjeku za 50% godišnje između 2013 i 2016 godine, zahvaljujući sve većoj rasprostranjenosti pametnih telefona i tableta.

Ukupna globalna potrošnja na oglašavanja će porasti sa 3,9% u 2013 godini na 5,5% u 2014 godini, uz nastavak rasta koji bi u 2016 godini trebao biti nešto veći od 6%.

Ove brojke i predviđanja dolaze iz kompanije ZenithOptimedia koja navodi da se oglašivači sve više odlučuju da troše u Eurozoni. Od početka financijske krize došlo je do pada u potrošnji na oglašavanje od 15%, međutim ove godine potrošnja na oglašavanje u Eurozoni će porasti za 0,7%, što je prvi rast od 2010 godine.

Slično izvješće prošli mjesec objavila je i kompanija eMarketer koji pokazuju da je potrošnja na oglašavanje na mobilnim uređajima značajno porasla u 2013 godini, da Google i dalje drži najveći procenat ali i da Facebook velikom brzinom povećava svoj udeo.

Što se tiče potrošnje za oglašavanje, Internet je najbrže rastući medij. Unatoč dominaciji televizije, koja je privukla 40% ukupne potrošnje na oglašavanje u 2013 godini što je gotovo dvostruko više od oglašavanja na Internetu (21%), potrošnja na oglašavanje na Internetu je poraslo za 16% u 2013, a prognoze kažu da će u periodu od 2014 do 2016 godine u prosjeku rasti za 16% godišnje.

oglasavanje na internetu

Najbrže rastuća potkategorija je display oglašavanje, za koje kompanija ZenithOptimedia predviđa da će rasti 21% godišnje do 2016 godine i to uglavnom u zahvaljujući poboljšanjima u pragmatičnoj kupnji, s kojom oglašivači dobivaju više kontrole i veću vrijednost za svoj novac. Pragmatična kupnja također pomaže u održivom rastu i u drugim područjima pa tako potrošnja na oglašavanje na društvenim medijima raste 29% godišnje, a online video za 23% godišnje.

S druge strane, potrošnja na mobilno oglašavanje sada raste šest puta brže od desktop Interneta, s tim da će mobilno oglašavanja u prosjeku rasti oko 50 %godišnje između do 2016 godine. Globalna potrošnja na mobilno oglašavanje u prošloj godini iznosila je 13,4 milijarde dolara što je 12,9% ukupne potrošnje na oglašavanje na Internetu i 2,7% od potrošnje na oglašavanje na svim medijima.

potrosnja na mobilno oglasavanje

Predviđa se da će do 2016 godine potrošnja na mobilno oglašavanje činiti 28% od ukupnog oglašavanja na Internetu i 7,6% ukupne potrošnje na oglašavanje na svim medijima te tako postati četvrti najveći svjetski medij u smislu oglašavanje ( ispred radija, časopisa i dr.).