google i facebook lideri na trzistu mobilnog oglasavanja

Trend prelaska sa desktop na mobilne uređaje ne samo da je uticao na porast broja korisnika mobilnih uređaja već i na značajan rast prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Najnoviji podaci kompanije eMarketer pokazuju da je potrošnja na oglašavanje na mobilnim uređajima značajno porasla u 2013 godini, da Google i dalje drži najveći procenat ali i da Facebook velikom brzinom povećava svoj udeo.

Prošle godine, potrošnja na oglašavanje na mobilnim uređajima porasla je za 105 % u odnosu na prethodnu godinu tako da ovo tržište sada vredi skoro 18 milijardi dolara. Kompanija eMarketer predviđa da će sledeće godine rast biti dodatnih 75 % tako da će tržište oglašavanja na mobilnim uređajima vredeti 31,5 milijardi dolara. Takođe, kompanija navodi da će u ovoj godini oglašavanje na mobilnim uređajima predstavljati oko 25 % ukupnog mobilne potrošnje.

Google je i dalje lider, njegov udeo u prihodima od oglašavanja na mobilnim uređajima u prošloj godini iznosi 49,3 %, što je blagi pad u odnosu na 2012 godinu. Kompanija eMarketer očekuje da će ovaj procenat biti još manji u ovoj godini jer najveća društvena mreža na svetu sve više osvaja ovo tržište.

Udeo društvene mreže Facebook značajno je porastao, sa 5,4 % u 2012 godini na 17,5 % u 2013 godini. Kompanija očekuje da će se ovaj rast nastaviti i u 2014 godini te da će do kraja godine moći računati na 21,7 % udela u oglašavanju na mobilnim uređajima.

Prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima predstavljali su samo oko 11 % Facebook-ovih ukupnih prihoda od oglašavanja u 2012 da bi u 2013 godini taj procenat skočio skoro na 50 %. Najveća društvena mreža na svetu očekuje da će prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima u ovoj godini činiti čak 63 % ukupnih prihoda od oglašavanja.

Iza Google-a i Facebook-a nalazi se Twitter sa udelom od 2,4 % u 2013 godini. Treba reći da je udeo Twitter-a u 2012 godini bio 1,5 % a da se očekuje da će u ovoj godini on biti oko 2,6 %.