windows 8.1

Kao što je i najavljeno, Microsoft je objavio prvi veliki update za Windows 8.1 koji donosi niz promena i izmena dizajniranih s ciljem da se poboljša iskustvo rada sa tastaturom i mišem onih korisnika koji ne koriste uređaje osetljive na dodir.

Ovo ažuriranje je formalno poznato pod nazivom Windows Update 8.1 i obavezno je za sve korisnike operativnog sistema Windows 8.1. U stvari, oni koji odbije ovo ažuriranje neće dobiti nikakve dodatne zakrpe posle 13. maja 2014 godine. Dakle, Windows 8.1 RTM je u suštini dostigao svoj kraj tako da će Windows Update 8.1 biti nova servisna osnova za Windows 8.1. Razlozi za ovakav potez Microsofta još uvek nisu najjasniji.

U svakom slučaju, korisnici tastature i miša će verovatno želeti da što pre dobije ovo ažuriranje. Windows konačno postaje svestan kontekstualnosti, što znači da ako ne koristite uređaj osetljiv na dodir desktop ekran će biti podrazumevan, primaran, dok će se uređajima osetljivim na dodir podrazumevano otvarati Metro ekran. Naravno, Microsoft je korisnicima ostavio mogućnost da mogu i dalje manuelno izabrati koji ekran će im se podrazumevano otvarati pri paljenju uređaja.

Takođe, Microsoft je postavio podrazumevani program za slike i audio datotke u zavisnosti na kom uređaju ih otvarate. To znači da će se ove datoteke na uređajima osetljivim na dodir pokretati sa metro Photo and Music aplikacijom dok će se na ostalim uređajima (laptopi i računari) podrazumevano otvarati u Windows Photo Viewer ili Windows Media Player-u.

Kao što smo ranije pisali, novi update donosi novu naslovnu traku za Windows 8 aplikacije koja vam omogućava da otvorite, zatvorite i organizujete aplikacije pomoću miša, da na početnom ekranu, gde desnim klikom na pločiče otvarate meni sa opcijama za promenu veličine, zatvaranje i ostalo. Takođe, smanjeni su i minimalni hardverski zahtevi potrebni za instaliranje Windows 8.1. Do sada je bilo potrebno da vaš uređaj ima minimalno 2 GB RAM memorije za pokretanje operativnog sistema ali je to sada smanjeno na 1 GB, takođe uz smanjenje obaveznog prostora za skladištenje na 16 GB.

Kao što je uobičajenje ovo ažuriranje možete preuzeti putem Windows Update.

Treba reći da je Windows Update 8.1 objavljen istog dana kada je kompanija Microsoft nakon više od dvanaest godina i zvanično ukinula podršku za legendarni Windows XP, operativni sistem koji po poslednjim podacima još uvek koristi 28% računara u svetu. Koliko je to velika brojka dovoljno govori podatak da Mac OS ima četiri puta manje korisnika.

Ukidanjem podrške za Windows XP korisnici ovog operativnog sistema biće izloženi mnogim rizicima, a više o tome možete pročitati u članku “Koji rizici očekuju korisnike Windows XP nakon ukidanja podrške”.