eu ukida roaming

Od 15. prosinca 2015 godine nema više roaminga u EU, tako su jučer odlučili zastupnici Europskog Parlamenta.

Većina mobilnih operatera trenutno dodatno naplaćuje korištenje mobilnog telefona u nekoj drugoj zemlji Europske Unije. Nedavno istraživanje Europske Komisije pokazuje da više od četvrtine Europljana gasi svoje telefone za vrijeme putovanja u inozemstvo kako bi izbjegli visoke troškove roaminga.

Posljednjih sedam godina EU je prisiljavala telekom operatere na smanjenje cijene, trenutna cijena po minuti poziva je 0,24 €, za SMS poruku 0,08 € i za megabajt podataka 0,45 €.

Ovo glasovanje je pokazalo našu brigu za građane. EU je upravo to: uklanjanje prepreka i barijera kako bi učinili život lakšim i jeftinijim,

priopćila je Europska povjerenica za digitalne poslove Neelie Kroes.

Istodobno, u sklopu široke reforme telekom sistema zastupnici Europskog Parlamenta glasovali su u korist održavanja tkz. “net neutralnosti”, kojom se učinkovito sprječavaju Internet provajderi da se bave promicanjem nekih online usluge na račun drugih. Europski telekomunikacijski regulator BEREC podnio je izvješće u kom se navodi da je nekoliko Internet provajdera (ISP-ova) blokiralo ili usporavalo usluge kao što je Skype.
U amandmanu koji je podržala većina Europskih Parlamentaraca navodi se da “promet treba da se tretira jednako, bez diskriminacije, ograničenja ili smetnji, neovisno od pošiljatelja, primatelja, vrste sadržaja, uređaja, usluge ili primjene”.

Zastupnici Europskog Parlamenta ističu da bi ISP-ovima trebalo biti dopušteno da mogu blokirati ili usporiti Internet samo u slučaju Sudskog naloga, očuvanja sigurnosti mreže ili spriječavanja privremenog zagušenje mreže.

Google, vlasnik najvećeg video portala YouTube, Netflix koji nudi online gledanje filmova kao i druge Internet kompanije objavili su da slave ovu političku pobjedu nad telekom operatorima koji su tražili da se za određenu vrsta podataka, kao što je video, uvede dodatna naknada.

Naravno, telekom industrija je najavila da će nastaviti da se bori protiv ovih reformi. Naime, da bi ove reforme postale zakon potrebno je da budu odobrene još od strane Vijeća Ministara Europe.