mobilne aplikacije

Prema najnovijem izveštaju koji su objavile kompanije App Annie i IDC, prohodi ostvareni sa Freemium modelom monetarizacije mobilnih aplikacija porasli su za 211% u 2013 godini.

Kompanije App Annie i IDC za potrebe ovog izveštaja su anketirale više od 2.000 kreatora aplikacija (developera). U izveštaju se naglašava da od hiljadu najpopularnijih aplikacija na na iOS App Store i Google Play, prilično velika većina, tačnije oko 83%, koristi Freemium model, te da je taj procenat još veći (92%) ako se pogleda lista 2.000 najpopularnijih aplikacija i na iOS i na Android platformi.

Freemium model monetizacije obuhvata različite oblike kupovine unutar aplikacija (in-app kupovine), kao što su kupovina različitih virtuelnih roba (dobara) kao na primer: nadogradnja igre ili ubrzanje, dodatnih funkcionalnosti kao što su nivoi ili sadržaj, kupovina dodatnog vremena za korištenje aplikacije, plaćanje za uklonjanje oglasa iz aplikacije i sl..

U izveštaju se navodi da je najčešći oblik Freemium monetarizacije mobilne aplikacije ponuda dodatne funkcionalnost za određenu cenu. Više od 50 odsto anketiranih developera navelo je da je ovo bio njihov preferirani metod.

Naravno, ključ uspeha za developere koji se odluče da koriste Freemium model monetarizacije jeste da što veći broj korisnika njegove besplatne mobilne aplikacije odluči da kupi nešto, neku dodatnu funkcionalnost ili da nesmetano igraju bez oglasa koji se priazuju i sl.. Naravno, postići to predstavlja prilično veliki izazov. Manje od pet odsto developera mobilnih aplikacija navelo je u anketi da više od 30 odsto njihovih korisnika kupi nešto u aplikaciji. U stvari, 80 odsto developera navodi da manje od pet odsto njihovih korisnika obavi kupovinu unutar aplikacije.

U članaku “Kako efikasno promovisati aplikaciju na prodavnicama aplikacija?” možete pronaći korisne savete kako popularizovati svoju aplikaciju u cilju što boljeg rangiranja na prodavnicama aplikacija.

kupovina unutar aplikacija

Što se tiče prihoda od aplikacija, SAD su i dalje neprikosnovene i u prošloj godini oni su porasli za 1,7 puta. Sledi Japan, njegovi prihodi od mobilnih aplikacija u prošloj godini su porasli više nego duplo, tačnije 2,2 puta.

prihodi od mobilnih aplikacija po drzavama

Ono što je možda zanimljivo jeste da je 58% kreatora aplikacija navelo da ne koristi oglašavanje u svojim aplikacijama. S jedne strane i razumljivo jer je zarada od oglasa u aplikaciji sve manja, naravno postoje i izuzeci kao što je Flappy Bird koja zarađuje više od 50.000 dolara dnevno.

Možda će vam biti interesantan članak “Alati koji će vam pomoći u monetarizaciji aplikacije”.