digitalna-valuta-bitcoin.jpg

Može se reći da je ovo sjajna godina za virtualnu valutu Bitcoin. Unatoč nestabilnostima na crnom tržištu uzrokovanih transakcijama anonimnih hakera, korisnici ‘’lude’’ za ovom kripto-valutom.

Bitcoin je virtualna valuta koja koristi sustav javnih kriptiranih ključeva za provjeru transakcije. Bitcoin je kodiran broj koji je uskladišten na računalu osobe koji ima fluktirajuću vrijednost koja zavisi od zahtjeva tržišta. Svoj debi je imala 2008 godine objavljivanjem naučnog rada pod nazivom Bitcoin: “A Peer-to-Peer Electronic Cash System” koji potpisuje osoba koja koristi pseudonim Satoshi Nakamoto. Bitcoin valuta je dizajnirana da na neki način imitira zlato. Svatko može da “kopa” nove Bitcoine pokretanjem Bitcoin klijenta. Proces je dizajniran tako da postaje sve teži što se više ljudi bavi “iskopavanjem” novih Bitcoina (tkz. rudarenje). Više o Bitcoin valut možete pročitati u članku “Bitcoin virtuelna valuta svrstana u jedan od najopasnijih projekata”.

Bitcoin portal CoinDesk nedavno je objavio neke vrlo zanimljive brojke koje se odnose na rast Bitcoin-a od lipnja 2013 do lipnja 2014 godine.

rast bitcoina 2013-2014

Gruba procjena njegove ukupne tržišne vrijednosti (kapitalizacija svih Bitcoins u optjecaju) pokazuje rast u posljednjih godinu dana od oko 800 posto, tj. na fantastičnih 8,3 milijarde dolara.

Također, broj vlasnika virtualne valute Bitcoin se uvećao za oko 700 posto. Medijska pozornost, grubo mjerilo popularnosti i legitimnosti porasla je za oko 300 posto (mjereno spominjem od strane Reuters-a, NYT, WSJ i nekoliko drugih velikih medijskih kuća).

CoinDesk je prešao preko nekih ne tako dobrih stvari. Pa tako, masivna krađa postaje sve veći problem za Bitcoin, kao i sve glasnija prijetnja državne regulacije širom svijeta.

Ono što treba reći jeste da ovi brojevi ni na koji način ne pokazuju niti se mogu posmatrati kao odraz toga koliko dobro Bitcoin može funkcionirati kao valutu u budućnosti. Međutim, oni su dobra mjera popularnosti virtualne valute, što je svakako optimističan znak za budućnost.