Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Microsoft predstavio Windows 10, Cortana, Spartan, Surface Hub i HoloLens

3 0 komentara

windows 10

Kompanija Microsoft na sinoćnjem događaju predstavila je budućnost Windows-a. Osim dugo očekivanog Windows 10 zvanično su predstavljeni virtualni asistent Cortana, novi pretraživač Spartan, Surface Hub i sasvim sigurno najveće iznenađenje večeri Microsoft HoloLens. Čak i ako se smatrate velikim ljubiteljom Apple proizvoda, Microsoft HoloLens je nešto što ćete sigurno želeti videti.

Microsoft Windows 10 je sve ono što je Windows 8 trebao biti! Novi operativni sistem konačno postaje prvi multi-platformijski operativni sistem koji će pored PC i tablet računara pružati i dosledne performanse korisnicima Windows telefona i Xbox konzole sa interfejsom koji radi u najmanju ruku jednako brzo kao što su korisnici navikli od Google i Apple-a.

Pa da krenemo sa onim što je kompanija Microsoft sinoć predstavila.

Windows 10 će biti besplatan

Prva velika vest večeri bila je da će Windows 10 biti besplatan (kao nadogradnja) za korisnike operativnih sistema Windows 8.1, Windows Phone 8.1 i Windows 7. Kompanija Microsoft navodi da će korisnici ovih operativnih sistema imati rok od godinu dana da besplatno urade nadogradnju na Windows 10. Microsoft posebno naglašava za uređaje koji budu nadograđeni na Windows 10 a to je da će imati podršku do kraja njihovog životnog veka.

windows 10 besplatan

Zanimljivo je da Microsoft predstavlja Windows 10 više kao servis nego kao operativni sistem. Terry Myerson, potpredsednik odjela Microsoft Operating Systems, predstavljajući novi operativni sistem čak je rekao da se na Windows 10 može gledati kao na jedan od najvećih Internet servisa na svetu. On je demonstrirao je najnoviji Start Menu koji po želji može da se raširi na celi ekran. Tu je i novi akcioni centar za pregled obaveštenja, prebacivanje između Wi-Fi ili Bluetooth, itd..

Cortana

Microsoftov virtuelni asistent Cortana izgleda prilično impresivno. Ne zvuči robotski kao što je to slučaj sa nekim drugim personalnim asistentima koje ste možda koristili. Njen glas je tečen i veoma sličan ljudskom glasu.

Na radnoj površini (desktopu), Cortana se nalazi dnu ekrana u traku za pretragu (Search bar) pored startnog menija (Start Menu). Očekivanja Microsofta su da će personalni asistent Cortana obezbediti novi način interakcije sa uređajima. Na primer, Cortana vam može obezbediti vremensku prognozu, pisati i slati mejlove te pomoći u pronalaženju datoteka ili fotografija na računaru.

Telefoni i tableti

Nakon personalnog asistenta Cortana, Microsoft je predstavio Windows 10 za telefone i tablete, tačnije, verziju operativnog sistema koja je prilagođena uređajima koji imaju ekran manji od osam inča. Za početak, Action Center (Notification Center) je sinhronizovan sa računarom. To konkretno znači da možete odbaciti obaveštenje na jednom uređaju pa će ono nestati sa drugog.

Microsoft je takođe prikazao sposobnost da se tokom odgovaranja na obavještenja tastatura pomera po ivicama ekrana. Ovo bi moglo biti vrlo korisno u situacijama kada treba da prenesete nekome šta vidite na svom ekranu. Što se tiče Office na telefonu, korisnici bi trebali biti zadovoljni sa Office Ribbon-om koji dozvoljava lako formatiranje. PowerPoint izgleda baš onako kako i očekujete da treba izgledati, minijaturna verzija klasičnog PowerPoint-a. Outlook i Calendar izgledaju vrlo profesionalno.

Spartan

Kao i u većini ostalih slučajeva i ovaj put glasine su se pokazale tačnima. Pre tri sedmice pisali smo o glasinama da kompanija radi na novom Web browseru pod nazivom Spartan. Na sinoćnjem događaju Microsoft je zvanično predstavio ovaj potpuno novi Web pretraživač. Predstavljene su tri ključne karakteristike.

Prva je mod za uzimanje beleški koji omogućava korisnicima da obeleže i označe Web stranice te ih odmah podele sa drugima (on the fly). Za uzimanje beleški tj. za obeležavanje i označavanje možete koristiti tastaturu, prst, olovku i sve ostalo. Dok to radite Web stranica u suštini biva zamrznuta u vremenu.

Kompanija navodi da je dosta vremena potrošeno na kreiranje što boljeg iskustva čitanja sa Spartan-om. Rezultat je Reading Mode koji formatira Web stranice kao knjige u kompletu sa Reading List . Ovo naravno možete sinhronizovati sa ostalim uređajima a Web sadržaj možete sačuvati i za čitanje u offline modu.

Takođe, važno je reći da je personalni asistent Cortana integrisan u novi Web browser Spartan.

Xbox i DirectX 12

Što se tiče gaminga, Microsoft stavlja fokus na društvene mreže i interaktivnost sa Xbok aplikacijama za Windows 10.

Xbox igrice na Windows 10

Microsoft je predstavio DirectX 12 koji izgleda vrlo obećavajuće. Novi API developerima omogućava veću kontrolu nad CPU i GPU a kompanija tvrdi da možemo očekivati poboljšanja performansi igrica i do 50 odsto s naglaskom da je potrošnja energije prepolovljena.

Kompanija je takođe predstavila novi koncept u ovoj industriji, streaming na druge uređaje. Nešto kasnije ove godine, Xbok One gejmeri će moći stream-ovati igre na bilo koji Windows 10 PC ili tablet u svom domu. Takođe, moći ćete čak i daljinski isključiti konzolu.

Phil Spencer, šef odjela Xbox&Gaming u kompaniji Microsoft, tokom predstavljana je izjavio i da Windows 10 dolazi na Xbox One konzolu ali za sada nije želio davati bilo kakve detalje u vezi s tim.

Surface Hub

Sledeće što je Microsoft predstavio bio je Surface Hub. Radi se o 84 -inčnom, 4K displeju sa integrisanim kompjuterom koji podržava multi-touch i multi-pen unos. Displej je opremljen sa naprednim senzorima, ima dve kamere, kao i niz mikrofona i zvučnika. Pokreće ga Windows 10 sa interfejsom prilagođenim za tako veliki ekran. Kompanija navodi da mu je prvenstvena namena da bude sredstvo za stvaranje i razmenu ideja u kompanijama.

surface hub

Hologrami

Na kraju večeri Microsoft se pobrinuo za “šlag na torti” predstavljajući svoju viziju budućnosti računara, holograme. Sa hologramima smo se do sada sretali samo u naučno-fantastičnim filmovima da bi ih sada Microsoft predstavio kao svoj odgovor na trend virtuelne stvarnosti.

microsoft hologram

Osnova Microsoft-ovog holograma čini bežični uređaj za proširenu stvarnost (wireless augmented reality headset). Generalno, reč je o hologrfskom računaru pod nazivom Microsoft HoloLens koji spaja stvarni život sa hologramom. Microsoft HoloLens poseduje, emituje prostorni zvuk, tako da hologram možete čuti iza vas.

Da bi ovo bilo izvodljivo, Microsoft je morao izmisliti treći procesor koji bi radio zajedno sa CPU i GPU i koji nosi naziv HPU (holographic processing unit).

Kompanija navodi da developeri već rade na aplikacijama za uređaje s obzirom da je hologramski API omogućen u svim iteracijama Windows-a 10. Prve aplikacije će verovatno biti vrlo proste međutim, mogućnosti koje pružaju hologrami izgledaju potpuno neverovatno. Koliko sve ovo izgleda nestvarno pogledajte u videu ispod.

Written by Slavnic Predrag

22 Januara, 2015 at 1:56 pm

3 0 komentara to 'Microsoft predstavio Windows 10, Cortana, Spartan, Surface Hub i HoloLens'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Microsoft predstavio Windows 10, Cortana, Spartan, Surface Hub i HoloLens'.

  1. […] Budući operativni sustav kompanija Microsoft predstavila je prije dva mjeseca. Tada su pored Windows 10, predstavljeni virtualni osobni asistent Cortana, nova Internet tražilica Spartan, Surface Hub, kao i zadivljujući Microsoft HoloLens. Više pročitajte u članaku “Microsoft predstavio Windows 10, Cortana, Spartan, Surface Hub i HoloLens“. […]

  2. […] je u januaru najavio da će nadogradnja na novi operativni sistem Windows 10 biti besplatna za korisnike operativnih sistema Windows 8.1, Windows Phone 8.1 i Windows 7, te da će za to imati […]

  3. […] pretraživač, ranije poznat kao Spartan, biće podrazumevani za sve nove Microsoft proizvode koji dolaze sa najnovijim operativnim […]

Ostavi komentar