google project ara

Google je jučer tjekom druge Project Ara konferenciji otkrio nešto malo više detalja o svom najnovijem prototipu modularnog pametnog telefona i kada bi se on mogao naći u prodaji. Google Project Ara izazvao je veliko interesovanje i otvorio novu dimenziju u pogledu na to kako bi trebali izgledati pametni telefoni u budućnosti.

Mnogi od vas se sada vjerojatno pitaju što je to Project Ara? Google Project Ara je nastojanje da se stvori modularni hardverski ekosustav oko pamtnog telefona. Drugim riječima, Project Ara ima za cilj omogućiti korisnicima stvaranje modularnog pametnog telefona koji bi bio prilagođen njihovim funkcionalnim i estetskim potrebama.

O čemu se zapravo radi?

Sve je počelo sa Endoskeletom, skraćeno “Endo”, koji je ustvari strukturalni okvir i okosnica uređaja. Korisnik može popuniti “Endo” sa “modulima”, koji su poput građevniskih blokova i koji čine veliku većinu funkcionalnosti i mogućnosti telefona. Moduli se veoma lako i sigurno mogu umetnuti i ukloniti, čak i dok je uređaj uključen. Moduli također imaju korisnički zamjenjive pokrove koji im omogućavaju i kreiranje vizuelnog izgleda telefona. U konačnici, kupci će moći kupiti kompletan Ara telefon, sami ga konfigurirati ili kupiti dodatne module u specijaliziranoj trgovini, Ara Module Marketplace.

Najnoviji prototip, nazvan Spiral 2, uključuje 3G modem kao i RF autobus za podršku antene. Google je također otkrio da se odustalo od planova da se hardver napravi pomoću 3D tisaka, te da su se opredjelili za proces sublimacije boja. Također, promjena je i kod magneta koji drže module pričvršćene za okvir telefona. Oni su sada premješteni sa modula na okviru telefona, što omogućava još više prostora da se ispuni hardver unutar svakog modula.

Do sada je Google razvio 11 modula za korištenje u Project Ara.

Voditelj projekta Paul Eremenko navodi da su planovi kompanije da se ove godine pokrene pilot program koji bi timu pružio vrijedne povratne informacije o tome što radi, što ne radi i što nedostaje.

Googleov Project Ara je nešto kao iz snova. A da bi se i sami uvjerili u to pogledajte ovaj video ispod.