Windows 10

Prije skoro 20 godina kompanija Microsoft predstavila je svoj legendarni Web preglednik Internet Explorer kao dio operativnog sustava Windows 95. Najnovije glasine kažu da je Microsoft spreman predstaviti potpuno novi Web preglednik koji bi bio dostojan konkurent Google Chrome-u i Mozilla Firefox-u.

Prema svemu sudeći novi Web preglednik, koji za sada nosi kodno ime Spartan, neće biti zamjena za Internet Explorer. Umjesto toga, kompanija Microsoft planira da se na novom operativnom sustavu Windows 10 nađu i Spartan i Internet Explorer 11.

Kako stvari sada stoje, Microsoft će predstaviti Spartan 21. siječnja na događaju na kom bi izvršni direktor kompanije, Satya Nadella, trebalo da predstavi novi operativni sustav Windows 10.
Za sada još uvijek nije poznato da li će novi Web preglednik biti dostupan na konkurentnim operativnim sustavima, iOS i Android.

Treba reći da je nakon više od deset godina dominacije Microsoft Internet Explorer poziciju najkorištenijeg Web preglednika na svijetu od 2012 godine morao prepustiti Google Chrome-u.

Prema podacima kompanije StatCounter koji se odnose na studeni 2014 godine, Web preglednik Internet Explorer koristi nešto manje od 20 posto korisnika Interneta u svijetu. Ovim procentom nikako ne mogu biti zadovoljni u kompaniji Microsoft, posebno ako se pogledaju podaci godinu dana ranije kada je IE 11 bio u velikom naletu a sada Google Chrome koristi 52 posto korisnika Interneta. Imajući sve u vidu ne treba da čudi pokušaj Microsofta da nešto promeni na ovom veoma važnom tržištu Web preglednika.

Najpopularniji Web preglednici