windows7

Kompanija Microsoft juče je objavila da je 13.01.2015. okončana besplatna podrška za operativni sistem Windows 7. Ovaj korak označava početak procesa penzionisanja ovog vrlo popularnog operativnog sistema koji pokreće više od polovine računara u svetu.

Šta tačno znači ukidanje besplatne podrške i da li postoji razlog za zabrinutost?

Ulaskom u takozvanu produžena fazu podrške (extended support phase), Windows 7 više neće dobijati nove funkcije niti poboljšanja. To takođe znači i da korisnici više neće imati na raspolaganju Microsoft-ovu besplatnu tehničku podršku koja bi im pomoga u rešavanju problema sa ovim operativnim sistemom.

Dobra vest je da će korisnici Windows 7 i dalje dobijati kritične bezbednosne ispravke. S obzirom da produžena faza podrška traje od 13.januara 2015 do 14. januara 2020 godine, ne treba da brinete o nadogradnji operativnog sistema ako ste zadovoljni sa Windows 7.

do kada traje podrska za windows os

Kompanija Microsoft je na tržište lansirala Windows 7 krajem 2009 godine. Za samo šest meseci Microsoft je prodao više od 100 miliona licenci, što Windows 7 čini najbrže prodavanim Windows operativnim sistemom do sada. Windows 7 je uspeo nadmašiti i legendarni Windows XP koji je penzionisan 8. aprila 2014 godine.

Preporučujemo članak “Koji rizici očekuju korisnike Windows XP nakon ukidanja podrške“.

Treba reći da je Microsoft ovom objavom okončanja besplatne podrške (mainstream support) napravio prvi korak prema penzionisanju ovog pet godina starog operativnog sistema koji pokreće 55 odsto računara u svetu. Mada treba reći da proizvođači i dalje od Microsofta kupuju licence za Windows 7 koji se nalazi na velikom broju njihovih novih računara.

Nakon Windows 7, Microsoft je objavio Windows 8, preskočio broj 9 i sada se sprema za lansiranje nove verzije operativnog sistema, Windows 10. Nova verzija će raditi na kako na računarima tako i na mobilnim telefonima i tabletima. Prema poslednjim informacijama, nova verzija bi trebala biti objavljena sredinom ove godine.