apple mac os x i iOS najranjiviji operativni sistemi u 2014 godini

Prema navodima Američke agencije koja se bavi bezbednosnim propustima National Vulnerability Database (NVD), u 2014. godini je u proseku svakodnevno registrovano 19 novih ranjivosti. Iako se ova brojka odnosi na prosek u svim oblastima ona je ipak zapanjujuća jer je samo u prošloj godini registrovano 7,038 novih bezbednosnih propusta.

Kompanija GFI Software nedavno je objavila podatke o bezbednosnim propustima, dajući spisak operativnih sistema sa brojem i tipom ranjivosti prijavljenih u prošloj godini.

Treba reći da je u pogledu distribucije, neverovatnih 83 odsto ranjivosti pronađeno u aplikacijama dok se 13 odsto odnosilo na operativne sisteme. Preostalih četiri odsto je direktno povezano sa hardverskim problemima.

Što se tiče bezbednosti odnosno nebezbednosti, veliko je iznenađenje da Microsoft Windows više nije na prvom mestu kada je u pitanju broj prijavljenih bezbednosnih propusta. On čak nije među prva tri najnebezbednija operativna sistema. Najnebezbedniji operativni sistemi u 2014 godini su Apple Mac OS X, iOS i Linux!

Na prvom mestu je Apple Mac OS X sa ukupno prijavljenih 147 ranjivosti prošle godine od kojih su 64 klasifikovane kao pretnje na visokom nivou. Na drugom mjesto takođe je Apple, tačnije njegov mobilni operativni sistem iOS. U 2014 godini je za Apple iOS ukupno prijavljeno 127 ranjivsti od kojih su 32 klasifikovane kao pretnje na visokom nivou. Na visokom trećem mestu nalazi se Linux sa 119 prijavljenih ranjivosti od kojih je njih 24 klasifikovano kao pretnje na visokom nivou.

najmanje bezbedni operativni sistemi u 2014

Za mnoge je iznenađenje visok plasman Linux-a međutim, treba znati da je sa bezbednosne tačke gledišta 2014. bila jako teška godina za korisnike Linux-a. Nekoliko najopasnijih bezbednosnih propusta u prošloj godini bilo je prijavljeno za aplikacije koje se najčešće pokreću na Linux operativnim sistemima. Među njima su na primer Heartbleed, kritična bezbednosna ranjivost otkrivena u OpenSSL, ili ShellShock kritična bezbednosna ranjivost koja utiče na GNU Bash.

Isto tako, treba reći da preostala mesta na listi 10 najmanje bezbednih operativnih sistema drži Microsoft. Takođe, Internet Explorer drži prvo mesto na listi najranjivijih aplikacija, ispred Google Chrome i Mozilla Firefox. Ova lista najranjivijih aplikacija sa tri pretraživača na vrhu ne predstavlja iznenađenje s obzirom na naše veliko oslanjanje na Internet.

aplikacije i programi sa najvise prijavljenih propusta u 2014