AppleLogo.jpg

Kompanija Apple je objavila da će uložiti 1,7 milijardi eura u Europi. To je do sada najveće ulaganje tech giganta na starom kontinentu koje će što direktno što indirektno imati utjecaj na čak 700.000 radnih mjesta. Sa ovom investicijom Apple želi da podrži brži rast prodaje svojih popularnih proizvoda i aplikacija.

Apple planira izgradnju dva nova podatkovna centra u Europi koji će nalaziti u Irskoj i u Danskoj. Prvenstvena namjena ovih podatkovnih centara biti će podrška Apple-ovim online uslugama kao što su iTunes i App Store.

Važno je istaći da je ova investicija najvrijednije kompanije na svijetu poticaj za europsko gospodarstvo. Apple već zapošljava 18.300 ljudi u Europi, a sa ovom novom investicijom trebalo bi biti stvoreno još nekoliko stotina radnih mjesta.

Veoma smo zahvalni za Appleov kontinuirani uspjeh u Europi i ponosni što naša investicija podržava zajednice diljem kontinenta. Ova značajna nova ulaganja predstavljaju Appleov najveći projekt u Europi do sada,

priopćio je Tim Cook , izvršni direktor kompanije Apple.

Kompanija je prilikom objave najveće investicije u Europi objavila i dosta zanimljive detalje o svom utjecaju na Europsko gospodarstvo. Apple ističe da je u 2014. godini europskim tvrtkama i dobavljačima plaćeno skoro 8 milijardi eura. Među njima je i proizvođač čipova ARM, koji ima svoje zasluge za uspjeh iPhone-a i iPad-a. Također, Apple navodi da ima utjecaj na 672.000 radnih mjesta u Europi, od kojih je skoro 530.000 povezano sa razvojem aplikacija za Apple-ov operativni sustav iOS. Prema podacima kompanije Apple, od pokretanja AppStore, 2008. godine, developeri (programeri) iOS aplikacija sa zaradili više od 6,6 milijardi eura.

Novi podatkovni centri bi trebali biti otvoreni 2017. godine. Apple navodi da će se oni napajati isključivo iz obnovljivih izvora energije.