windows 10

Kompanija Microsoft planira promjene u svom načinu isporuke ažuriranja u sustava Windows 10 provedbom Peer-to-Peer (P2P) tehnologije.

Budući operativni sustav kompanija Microsoft predstavila je prije dva mjeseca. Tada su pored Windows 10, predstavljeni virtualni osobni asistent Cortana, nova Internet tražilica Spartan, Surface Hub, kao i zadivljujući Microsoft HoloLens. Više pročitajte u članaku “Microsoft predstavio Windows 10, Cortana, Spartan, Surface Hub i HoloLens“.

Do sada je praksa Microsofta bila da ažuriranja za Windows isporučuje isključivo putem svojih servera. Ono što bi kompanija dobila ovim prelaskom na P2P tehnologiju jeste da bi se znatno smanjilo opterećenje na njenim serverima, a istovremeno bi se povećavala brzina preuzimanja.

Najnovija testna verzija dolazećeg operativnog sustava Windowsa 10, omogućuje korisnicima preuzimanje ažuriranja iz više izvora. Što to znači? Kad je ova opcija odabrana, ažuriranja će se preuzimati dijelom s Microsoftovih servera, dijelom sa računala koji se nalaze u lokalnoj mreži, a ono što je najvažnije, dijelom i sa računala povezanih na Internet.

windows 10 p2p

Nije jasno kojim će se točno tipom P2P tehnologije Microsoft služiti, iako dobri poznavaoci prilika na tech nebu pretpostavljaju da bi to mogla biti neka varijanta Pando Networks P2P tehnologije koja je jako slična s BitTorrent. Razlog za to je taj što je od 2013 godine Microsoft vlasnik Pando Networks, tako da sve to i ima smisla.

Ova promjena u načinu isporuke ažuriranja tj. ovo uvođenje P2P kao načina bržeg preuzimanja ažuriranja, očekuje se već u sledećoj testnoj verziji Windows 10 koja bi uskoro trebala biti dostupna. Koliko će se zaista ubrzati preuzimanje ažuriranja putem P2P tehnologije, ostaje da se vidi.
Ono što treba još očekivati u sljedećoj testnoj verziji Windows 10 jesu promjene u korisničkom interfejsu koje se najviše odnose na izbornik Start, bežičnu povezivost i na ikone sustava Windows.