windows 10

Kompanija Microsoft je potvrdila da će konačna verzija novog operativnog sistema Windows 10 imati svoj debi ovog leta. Windows 10 će biti dostupan korisnicima u 190 zemalja i na 111 različitih jezika.
A sad nešto što će sasvim sigurno obradovati mnoge, Microsoft je zvanično potvrdio da će besplatna nadogradnja na Windows 10 biti omogućena i onim korisnicima koji imaju piratske kopije njegovog operativnog sistema!

Microsoft je u januaru najavio da će nadogradnja na novi operativni sistem Windows 10 biti besplatna za korisnike operativnih sistema Windows 8.1, Windows Phone 8.1 i Windows 7, te da će za to imati rok od godinu dana. Kompanija Microsoft pravi zaokret po pitanju distribucije operativnog sistema kopirajući dugogodišnju strategiju Apple-a.

Cilj Microsofta je da sve svoje korisnike ima na jednoj platformi tj. na jednom operativnom sistemu. Imajući to na umu potpuno je logično što je Microsoft odlučio da ponudi besplatnu nadogradnju na Windows 10 i korisnicima piratskih verzija operativnog sistema bez obzira što će se mnogima ovaj potez učiniti kao svojevrsno nagrađivanje lošeg ponašanja.

Kompanija je takođe predstavila još jednau novu opciju koja će biti sastavni deo Windowsa 10 pod nazivom “Windows Hello”. Nova opcija uvodi biometrijsku proveru identiteta na Windows računaru ili na vašim ličnim podacima i aplikacijama. Za biometrijsku proveru identiteta možete koristiti svoje lice, otisak prsta ili oko (iris).

Windows 10 predstavlja jedno od najvećih i verovatno najbitnijih izdanja operativnog sistema Windows u istoriji kompanije jer će pokušati da objedini sve svoje korisnike na jednoj platformi. Koliko je ovo veliki korak govori i podatak da se operativni sistem Windovs 7 još uvek nalazi na polovinu svih Windows računara.