google.jpg

Google je omogućio korisnicima preuzimanje kopiju svoje povijesti pretraživanja. Ova mogućnost je nekako tiho uvedena u siječnju da bi tek nedavno dobila zasluženi publicitet.

Treba reći da je relativno lako preuzeti kopiju povijesti pretraživanja na Googleu. Prvo što vam treba jeste Google račun. Nakon što ste prijavili na svoj Google račun otvorite Povijest računa. U gonjem desnom kutu zaslona vidjet ćete kotačić, kliknite na njega i odaberite Download (Preuzmi).

preuzimanje povjesti pretrazivanja.jpg

Svakako da značajka Web povijest mora biti omogućena da bi Google uopće prikupljao podatke o vašem pretraživanju.

Nakon što se složite s Google-ovom važnom obavijesti, možete kliknuti na Create Archive (Stvori Arhivu) nakon čega će Google sastaviti vašu povijest pretraživanja u JSON datoteku sortiranu kronološki po kvartalima. Nakon završetka, primit ćete e-mail obavjest s linkom na vašu povijest pretraživanja koja se nalazi na Google Drive i koju ćete moći preuzeti kao ZIP datoteku.

preuzimanje povjesti pretrazivanja obavjest

Google sugeriše da obavijest pročitate pažljivo. Uglavnom, u obavjesti vas Google upozorava da ne preuzimate svoju povijest pretraživanja na javnom računalu jer arhiva sadrži osjetljive podatke. Štoviše, Google vas poziva da omogućite autentifikaciju u 2-faktora kako bi se obezbjedila maksimalna sigurnost vaših podataka.

Ova mogućnost preuzimanja povijesti pretraživanja je zapravo Google-ov odgovor na slične mogućnosti koje već neko vrijeme nude Facebook i još neke druge kompanije.