Microsoft Edge

Kompanija Microsoft konačno je obelodanila ime svog novog Web pretraživača. Microsoft Edge, ranije poznat pod nazivom Spartan, je prvi pretraživač kompanije u poslednje dve decenije.

U avgustu će biti 20. godina od kada je Microsoft predstavio legendarni Web pretraživač Internet Explorer kao dio Windows 95.

Novi pretraživač, ranije poznat kao Spartan, biće podrazumevani za sve nove Microsoft proizvode koji dolaze sa najnovijim operativnim sistemom Windows 10. Ono što treba reći jeste da će neke verzije namenjene kompanijama pored novog pretraživača Edge i dalje uključivati Internet Explorer.

Microsoft tvrdi da je Edge znatno brži od svog prethodnika. Novi pretraživač donosi mnogo veću integraciju glasovne kontrole zahvaljujući digitalnom asistentu Cortana koji treba da ponudi personalizovanije rezultate i aktivnosti.

Ono što svakako treba naglasiti jeste da će Edge podržavati Chrome i Firefox ekstenzije.

Pokretanjem Internet Explorera 1995. godine Microsoft je bio predvodnik Internet revolucije. Microsoft Internet Explorer korisnicima je omogućavao pretraživanje tada još uvek “prostog” World Wide Web-a. Između 2002. i 2003. godine, oko 95 odsto Web korisnika koristilo je Internet Explorer kao svoje osnovno sredstvo za pristup Web stranicama.

U poslednjih nekoliko godina Microsoftov pretraživač gubi korak za rivalima kao što su Google Chrome i Mozilla Firefox koji su se pojavili dosta kasnije (2008 i 2004 godine). Razlog za to prvenstveno treba tražiti u popularnosti uređaja koji koriste operativne sisteme koji ne podržavaju Internet Explorer a to su pre svega mobilni operativni sistemi Android i Apple iOS. Skoro nestvaran rast popularnosti mobilnih uređaja u poslednjih nekoliko godina jedan je od ključnih razloga pada popularnosti Internet Explorera.

Kompanija Microsoft je neprepoznavanjem novih trendova na tržištu, posebno što se tiče značaja pametnih telefona i tableta, dovela sebe u situaciju da bude u potpunosti marginizovana na ovim tržištima. Udio Windows Phone na tržištu pametnih telefona je ponižavajućih 3%. S druge strane, udio Androida je 81% a Apple iOS 15%.

Prema nekim poslednjim istraživanjima, udio Google Chrome na tržištu Web pretraživača je oko 51 odsto, Internet Explorer sada može da računa na oko 20%, dok Mozilla Firefox drži oko 18%.

Microsoft se nada da će uspeti podstaći veći broj developera da prave aplikacije za Windows telefone posebno nakon objavljivanja novog alata koji treba da im pomogne u prenosu aplikacija koje su originalno napisane za operativne sisteme Android ili iOS.