Apple Silver iPhone 6 Plus showing the home screen with iOS 8.

Nedavno je otkriveno je jednostavan niz znakova poslan putem tekstualne poruke na iPhone može napraviti priličnu štetu. Tačnije, ovaj niz znakova može srušiti operativni sistem na iPhoneu.

Dobra vest je da je praktično nemoguće slučajno otkucati ovaj niz znakova. To znači da su žrtve, kojih je popriličan broj, namjerno izdvojene kao mete.

Ono što treba naglasiti jeste da će ovaj niz znakova uzrokovati samo rušenje iPhone te da nema nikakav uticaj na Android ili Windows telefon.

Ovaj za iPhone smrtonosni niz znakova je kombinacija ASCII i Unicode karaktera i izgleda ovako:

smrtonosna iphone poruka

Slanje ovog niza znakova prijateljima koji imaju iPhone postala je neka vrsta Twitter senzacije. Veliki broj ljudi se zabavlja na bizaran način, šaljući ovaj niz znakova svojim prijateljima koji imaju iPhone i pri tom brojeći koliko su ih srušili.

smrtonosna-iphone-poruka-twitter

Kompanija Apple se juče oglasila potvrdivši da su svesni problema koji kod iMessage izaziva određena serija Unicode karaktera te da će kompanija uraditi zakrpu koju će objaviti putem ažuriranja softvera.

Do tada, budite svesni potencijalne opasnosti i nadajte se da su vaši prijatelji dovoljno zreli da se ne šale sa vama na ovaj način.

Dok kompanija Apple ne objavi zakrpu, jedini način da se zaštitite od ovakvog napada jeste da isključite Message obaveštenja na svom iPhone.

  • Idite na podešavanja (Settings)
  • Kliknite na obaveštenja (Notifications)
  • Kliknite na Messages (poruke)
  • Zatim isključite obaveštenja