windows_10

Novosti iz svijeta tehnologije uglavnom su usredotočene na pametne kuće, pametne satove, pametne telefone i druge IoT (Internet stvari) srodne teme, a vrlo malo na računala koja su u realnosti i dalje vrlo značajna za mnoge ljude. Ono što je važno istaći jeste da su na pomolu ogromne promjene koje će značajno utjecati na poboljšanje performansi računala.

Naime, korisnike računala treba da raduje to što je početkom tjedna Microsoft napokon zvanično objavio da će 29. srpnja Windows 10 debitirati ali također i to što je Intel objavio detalje o svojoj novoj generaciji procesora i čipseta, koja će već od kolovoza biti sastavni dio novih računala. Rezultat kombinacije svih ovih tehnologija bit će računalo sa najboljim performansama do sada. Također, kombinacije svih ovih tehnologija značajno će utjecati na fleksibilnost i proširivost računala.

Windows 7 i 8.1 korisnici mogu rezervirati svoju besplatnu nadogradnju na Windows 10 kroz novi program koji se pojavio na spomenutim verzije operativnog sustava. Početkom tjedna ovi korisnici su nakon zadnjeg ažuriranja sustava dobili ikonu Windows zastave koja se pojavila u traci za obavijesti, klikom na nju otvoriće se zaslon koji vam omogućuje rezerviranje nadogradnje na Windows 10.

Aplikacija, koja također reklamira neke od ključnih Windows 10 funkcionalnosti, ukazuje da će Windows 10 biti automatski preuzet, nakon čega ćete primiti obavijest da je novi OS spreman za instalaciju.

nadogradnja na windows 10

Sa Windows 10 vraća se izbornik Start. Novi operativni sustav će kombinirati elemente Windows 8 koji se stvarno su se zaista pokazali korisnim (kao što su pločice), sa fascinantnim novim značajkama poput Cortana, Windows Hello za biometrijsku autentifikaciju (npr. sa otiskom prsta, lica ili oka), uz bolju integraciju s drugim Microsoft uslugama kao što su OneDrive, Xbox, Skype, itd. Windows 10 će zaista biti najbolji operativni sustav do sada kojim će sasvim sigurno biti zadovoljni i Windows 7 i Windows 8 korisnici.

Glavne karakteristike novog Intelog Skylake procesora su manja potrošnja baterije kod prijenosnih računala (baterije će duže trajati), značajno poboljšane grafičkih performansi i podrška za bržu DDR-4 memoriju. Ono što je još važnije jeste da će novi prateći čipseti za Skylake omogućiti nekoliko ključnih sposobnosti na razini sustava uključujući bežično punjenje baterije i uvođenje Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 donosi velike promjene jer uvodi novi USB tip C priključak uz znatno proširene mogućnosti i propusnosti. Naime, brzina prijenosa podataka od 40 Gb/s koju donosi Thunderbolt 3 (usporedbe radi brzina USB 3.1 je 10 Gb/s) će podržavati do dva 4K zaslona (kao i vanjska skladištenja) i do 100 W električne energije i to sve u jednom kabelu.

Važno je reći da Thunderbolt 3 također podržava i USB 3.1 i ranije standarde, kao i PCI-Express i DisplayPort i to sve preko tog istog reverzibilnog USB tip C priključaka.

Jedna od novih mogućnosti ovog novog priključaka jeste omogućavanje dodavanja eksterne grafičke kartice na prijenosno računalo ili malo desktop računalo.

thunderbolt 3

Naravno, ove nove mogućnosti, osobito biometrijska autentifikacija i Thunderbolt 3 zahtijevaju novi hardver.

Moje mišljenje je da ćemo zahvaljujući Windows 10 i ovim novim mogućnostima, osobito se to odnosi na biometrijsku autentifikaciju i Thunderbolt 3, već za par mjeseci moći vidjeti neke od najzanimljivijih novih računala koja će korisnicima poslije jako dugo vremena ponuditi vrlo uvjerljive razloga za kupovinu novog računala.