avira-safesearch

Besplatni antivirus programi nisu više ono što su nekad bili. Besplatni antivirusi sada sa sobom donose adware, spyware, trake sa alatima (toolbars) i druge neželjene stvari koje antivirus kompanijama donose brzu zaradu.
Nekada su besplatna izdanja antivirus programa bila samo dobra reklama koja je za cilj imala poticanje korisnika da pređu na plaćenu verziju. Danas, besplatne antivirus aplikacije zarađuju veliki novac oglašavanjem, praćenjem ponašanja korisnika i instaliranjem neželjenog softvera (junkware).

Besplatni antivirusi nisu više besplatni, niti su samo dobra reklama za plaćenu verziju, oni sada predstavljaju veoma brz, jednostavan i značajan izvor zarade za antivirus kompanije.

Pitate se kako?

Promenom vašeg podrazumevanog pretraživača. Antivirus kompanije pokušavaju da promene “search engine” vašeg pretraživača na jedan po sopstvenom izboru. Taj novi “search engine” će vam osim rezultata pretraživanja prikazivati i oglase, svaki klik na te oglase donosi novac antivirus kompaniji. Prilikom instalacije besplatnog antivirusa, pokušaj promene “search engine” će često biti predstavljen kao opcija “bezbedne potrage”, međutim vi ćete ustvari samo koristiti drugi “search engine” sa kojim antivirus kompanije imaju određeni dogovor.

Promenom početne stranice. Antivirusni kompanije takođe žele da promene vašu početnu stranicu, usmeravajući vas na određene sajtove. Antivirus kompanije zarađuju novac dovođenjem korisnika na ove sajtove, s druge strane i ovi sajtovi ostvaruju ogromne zarade, najčešće prikazivanjem oglasa, milionima korisnika koji dolaze na njihove stranice na ovaj način.

Instaliranjem Ask Toolbar-a. Mnogi programi pokušavaju korisnicima instalirati Ask Toolbar. Neke kompanije se odlučuju i na promenu imena, umesto Ask Toolbar koriste neko drugo ime, najčešće svoje.

Instaliranjem neželjenog softvera (junkware) na vaš uređaj. Prilikom instalacije besplatnog antivirusa biće vam ponuđeni “dodatni programi” koji se automatski instaliraju kao podrazumevani. Vlasnici ovih “dodatnih programa” plaćaju antivirus kompaniji za svaku uspešnu instalaciju na uređaje korisnika.

Praćenjem ponašanja korisnika. Radi se o praćenju vašeg online ponašanja tj. vaših online navika (koje sajtove otvarate, šta vas zanima, koliko se dugo zadržavate i sl.). Antivirus kompanije prate online navike svojih korisnika a prikupljene podatke često prodaju oglašivačima.

U ovom članku napravićemo brzi pregled besplatnih antivirus aplikacija i onoga što “nude” svojim korisnicima. Pogledajmo šta nam to ustvari “nude” neki od najpopularnijih besplatnih antivirusa tj. na koji način neki od njih ustvari zarađuju novac.

Avira Free Antivirus

Prilikom instalacije Avira će vam ponuditi da instalirate “Avira SafeSearch Plus”, mogu slobodno reći, ohrabrivat će vas da uradite ovu instalaciju. O čemu se zaista radi, šta je “Avira SafeSearch Plus”. Radi se o preimenovanoj verziji Ask Toolbar-a, ništa više. Vaši rezultati pretrage će se preusmeriti kroz preimenovanu verzije Ask.com “search engine”. Instaliranjem “Avira SafeSearch Plus” dobićete i preimenovani Ask Toolbar na vašem uređaju.

avira

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

ZoneAlarm želi da omogućite “ZoneAlarm Search” kao podrazumevanu (default) početnu stranicu i i podrazumevani “search engine”. To podrazumeva i instaliranje ZoneAlarm toolbar-a koji je takođe preimenovana verzija Ask Toolbar-a.

zonealarm

avast! Free

Prilikom instalacije besplatne verzije antivirusa Avast, kao podrazumevani biće vam ponuđeni dodatni programi poput Dropbox-a i Google Toolbar-a. Ono što je važno reći jeste da su Google Toolbar i Dropbox programi visoke kvalitete koji možda i želite! Za razliku od mnogih drugih antivirus kompanija, Avast se očigledno odlučio da korisnicima besplatne verzije svog antivirusa ponudi što kvalitetniji dodatni softver. Naravno, Avast će biti plaćen za svaku uspešnu instalaciju ovih dodatnih programa na vaš uređaj.

avast

AVG Free

AVG ima sopstveni paket frustrirajućih usluga poput AVG Security Toolbar, AVG Rewards, AVG Web TuneUp i SecureSearch.

Ono što je važno naglasiti i što je vrlo čudno za AVG jeste da prilikom instalacije AVG Free 2015 nije bilo pokušaja instaliranje niti jedne od ovih usluga! Ovo je čudno iz razloga jer je AVG poznat po tome da prilikom instalacije besplatnog antivirusa pokušava instalirati i različite trake sa alatkama (toolbars) i druge slične stvari.

Da li AVG Free 2015 predstavlja drastičnu promenu za AVG ili je ovo samo privremeno, ostaje da se vidi.

avg

BitDefender Antivirus Free Edition

Još jedan, ako se može tako reći, za korisnike dobar primer besplatnog antivirusa jeste BitDefender. BitDefender korisnicima nudi besplatan antivirus koji predstavlja “ogoljenu” verziju Pro izdanja plaćene verzije antivirusa.

Važno je naglasiti da BitDefender prilikom instalacije besplatne verzije ne pokušava instalirati nikakve neželjene programe niti trake sa alatima. Kompanija BitDefender i dalje sprovodi strategiju koja se vodi time da besplatna verzija antivirusa treba da bude samo dobra reklama za plaćenu verziju.

bitdefender

Koji antivirus koristiti?

Mnogi se pitaju koji antivirus koristiti, dobro pitanje. Međutim, dobro pitanje je i da li vam je zaista potreban antivirus?

Antivirus kompanije moraju zarađivati novac. Kao što smo videli, načini zarade se mogu razlikovati. Mnoge kompanije se suočavaju sa činjenicom da veliki broj korisnika želi samo besplatnu verziju njihovog antivirus programa, ne želeći platiti za nadogradnju. Zbog toga se mnoge od njih okreću drugim načinima monetarizacije kao što su oglašavanja, praćenje ponašanja korisnika, nuđenje neželjenih programa i drugo.

S druge strane imate sasvim regularne besplatne antivirus programe koji ne pokušavaju da vam instaliraju neželjene programe i sl., oni samo žele da vam predstave svoj dobar proizvod. Vaše zadovoljstvo kvalitetnim proizvodom treba da vas potakne da uradite nadogradnju na plaćenu verziju.

Takođe, treba reći da su plaćene verzije antivirus programa Kaspersky i BitDefender mnogo kvalitetnije od svih popularnih besplatnih antivirus programa, tako da predstavljaju dobra rešenja za sve one koji žele da plate za zaštitu svojih uređaja.

Na kraju, dobro pitanje bi bilo da li vam je zaista potreban antivirus program s obzirom da Microsoft Windows Defender dolazi kao sastavni deo Windows 8, Windows 8.1 i novog Windows 10. Ovaj antivirus program je takođe dostupan i korisnicima operativnog sistema Window 7 pod nazivom Microsoft Security Essentials. Ovo je besplatan antivirus program za sve licencirane Windows korisnike.

Kakva su vaša iskustva sa antivirus programima i šta mislite da li su nam oni više potrebni.