dell

Kompanija Dell jučer je uzdrmala IT tržište najavom senzacionalnog preuzimanja koje će biti najveća tehnološka akvizicija u historiji. Dell kupuje EMC, lidera na tržištu usluga pohrane podataka, za fantastičnih 67 milijardi dolara!

U priopćenju se navodi da je EMC pristao na prodaju po cijeni od 33.15 dolara za dionicu, što predstavlja oko 27 posto više od tržišne cijene dionica. Sporazum dvije kompanije je dosta kompliciran, naime vlasnici EMC dionica će dobiti 24 dolara za dionicu plus tkz. “plutajuće” dionice koje predstavlja tržišnu vrijednost najpopularnije kompanije za virtualizaciju VMware, koja je u vlasništvu EMC.

Kompanija VMware je specijalizirana za virtualizaciju softvera koji omogućuje serverima i drugoj tehnološkoj opremi da radi mnogo učinkovitije. EMC posjeduje 81 % vlasništva VMware dok se ostatkom dionica trguje na berzama.

Kompaniju Dell osnovao je Michael Dell davne 1984 godine. Nakon burnih događanja, vratio se na čelo kompanije Dell 2013 godine, u jeku pada PC industrije, obećavajući transformaciju od onoga što je nekoć bio najveći svjetski proizvođač računala u lidera na tržištu IT usluga.

Kupovinom EMC, Dell postaje najjači igrač na tržištu koji sada nudi potpuna rješenja namjenjena kako velikim tako i malim kompanijama. Ova rješenja donose prednosti koje nudi EMC na polju pohrane podataka i cloud computing-a u sklopu već postojeće ponude koju Dell nudi kompanijama. Zajednička ponuda pruža korisnicima sve što im je potrebno od “poslovnog IT.

Iako ovo preuzimanje vodeće kompanije za virtuelizaciju softvera pozicionira Dell kao lidera na tržištu “poslovnog IT”, kompanija također planira da ostane među vodećim na tržištu osobnih računala. Dell je trenutno na trećem mjestu po prodaji, iza Lenovo i HP-a.

Preuzimanje EMC treba biti odobreno od strane dioničara, ali ako bude sve išlo po planu, Dell će postati jedan od najvećih pružatelja usluga pohrane podataka, virtualizacije, Cloud computing-a i drugih poslovnih proizvoda.

Preporučamo članak “Šta je Cloud Computing“.