Google je lansirao novu alatku pod nazivom “About Me” (O Meni) koja vam omogućava da vidite, menjate i uklonite lične informacije koje kompanija putem svojih usluga prikazuje drugima.

about me

Google usluge poput Gmail, Hangouts, Google Maps, Inbox, Google Play, YouTube, Google +, i ostale, ponekad od vas zahtevaju određene lične podatke. Ovi detalji se zatim prikazuje drugim korisnicima koji su u interakciji sa vama ili koji vas traže. Do sada su svi ovi vaši podaci bili pohranjeni u Google + (ako ste otvorili nalog). S obzirom da Google + više nije uslov za Google usluge, kompanija je trebala novo rešenje za pohranu ličnih podataka korisnika.

Kada otvorite stranicu “About Me”, primetit ćete da Google poseduje različite podatke o vama kao što su ime i prezime, datum i godina rodjenja, pol i ostalo. Kao što ćete primetiti, neke podatke kao što su ime ili slika. Takođe, zanimljivo je da možete izbrsati prezime ali ne možete datum rođenja. Sve što možete jeste da sakrijete godinu rođenja.

Klikom na crveno dugme “+”, koje se nalazi dole desno, prikazaće vam se informacije koje Google želi od vas. Ako vam se ovo čini poznatim, u pravu ste, upravo ove podatke vam je tražio i Google +.

Ovo je samo novi, perfidniji način sa kojim Google želi da dobije vaše lične podatke bez primoravanja da koristite Google +. Treba znati da ako imate Google + nalog, ovo je isti set detalja. Ako dodate ili uklonite sadržaj na Google + ili na “About Me” stranici, promene će se odraziti na obe stranice.

Iako je dobra stvar to što sve vaše podatke sada možete menjati na jednom mestu sada, verovatno da će korisnici zahtevati još granularniji pristup koji bi im omogućio da na jednostavan način mogu videti i izmeniti podatke koji se dele na određnom servisu.