Google nikako ne želi da odustane od svoje društvene mreže Google +. Kompanija je redizajnirala sajt sa fokusom na lični interes korisnika.

novi google plus

Sa novim izgledom Google + sada ima potpuno novi sistem za navigaciju koji se vrti oko dve glavne sekcije a to su “Collections” i “Communities”. Kolekcije (Collections ) predstavljaju deo sajta gde korisnici mogu pronaći informacije i nove sadržaje o temama koje ih zanimaju dok je Zajednica (Communities) mesto za razgovor o interesovanjima sa drugim korisnicima.

Sa redizajnom je znatno olakšano pronalaženje i pregledanje sadržaja a takođe je i objavljivanje sadržaja znatno pojednostavljeno. Generalno, Google + se sada znatno brže učitava na različitim uređajima.

Google je prvi put predstavio svoju društvenu mrežu Google + 2011. godine nudeći korisnicima niz društvenih alata kao što su mogućnost objavljivanja fotografija i ažuriranje statusa, grupisanje različitih vrsta odnosa u “Krugove” (Circles) te razmena poruka sa kontaktima i video ćaskanje putem Hangouts.

Zanimljivo je to da je Google + četvrti pokušaj kompanije Google da napravi značajniji prodor na tržištu društvenog umrežavanja na kom već nekoliko godina neprikosnoveno dominira Facebook. Pre njega su bili Google Buzz koji je pokrenut 2010 a ugašen već 2011. godine, Google Friend Connect koji je lansiran 2008 a ugašen 2012. godine i Google Orkut koji je pokrenut 2004 i ugašen 2014. godine.

Google + do sada nije ispunio očekivanja iako zvanično ima više od 2,5 milijardi korisnika, što ga čini najvećom društvenom mrežom na svetu. To je skoro dvostruko više korisnika nego što ima Facebook. Međutim, ono što treba napomenuti jeste da je za ovaj ogroman broj korisnika prvenstveno “kriva” odluka Google-a da svakome ko otvori Gmail nalog automatski dobili i Google + nalog.

Takođe, angažman korisnika na Google + je katastrofalno nizak, u poređenju sa Facebook-om, skoro da i ne postoji. Nedavni izveštaj kompanije Stone Temple Consulting tvrdi da 90 % Google naloga nikada nije objavilo ništa na Google + zaključujući da je poražavajuće to da je manje od 7 miliona korisnika objavilo više od 50 poruka. To znači da Google + ima manje od jednog procenta aktivnih korisnika.

Novi dizaj već je dostupan većini Web korisnika, a ako vam se ne sviđa, imate mogućnost vratiti se na stari izgled.