Prema najnovijim izveštajima, iOS i Android rasturaju konkurenciju na tržištu pametnih telefona. Apple iOS i Google Android drže nestvarnih 98 % tržišta.

apple ios i google android rasturaju

Ova dva mobilna operativna sistema praktično da i nemaju konkurenciju. Najava da će Windows 10 za pametne telefone (Windows 10 Mobile) uskoro biti objavljen očigledno da nije bila dovoljna da se ubede korisnici da ostanu lojalni brendu. Prema poslednjem izveštaju kompanije Gartner, Microsoft je u trećem kvartalu 2014 godine imao udeo od 3 % a sada, u istom periodu ove godine samo 1,7 %. Tokom ovog perioda prodato je nešto manje od 6 miliona Windows telefona.

BlackBerry je još gori, u istom periodu prodato je 977.000 BlackBerry telefona. Poređenja radi, samo u trećem kvartalu ove godine prodato je nešto malo manje od 300 miliona Android telefona dok je Apple prodao skoro 50 miliona iPhone-a. Zbog katastrofalnog stanja u nekadašnjem sinonimu za pametne telefone, kompanija je predstavila BlackBerry Priv, prvi BlackBerry telefon kojeg pokreće operativni sistem Android.

Direktor kompanije Gartner za slab udeo Windows-a na tržištu krivi slabo interesovanje proizvođača pogotovo za proizvodnju većih uređaja kao i mali broj kvalitetnih aplikacija. Zbog malog broja korisnika developeri za sada nisu spremni ulagati u razvoj kvalitetnih aplikacija za Windows 10 Mobile platformu. Što se tiče BlackBerry-ja, on smatra da prelazak na Android dolazi prekasno.

Glavni problem BlackBerry-ja je što ne može da se razvija brzo kao i ostali. Smatram da prelazak na Android neće vratiti popularnost BlackBerry-ju, jednostavno, zakasnili su sa prelaskom na Android,

ističe direktor kompanije Gartner.

Treba reći da kompanija Gartner u svom izveštaju naglašava i značajan rast prodaje koju je ostvario kineski Huawei. Huawei je u trećem kvartalu 2015 godine prodao nešto više od 27 miliona uređaja što je u poređenju sa istim periodom prošle godine rast od 7,7 % (prodatih skoro 16 miliona telefona). Kompanija Gartner takođe ističe da je Huawei sazreo kao globalni igrač kojeg korisnici podjednako cene kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, te smatra da je mnogo veći igrač u odnosu na Xiaomi, koji se takođe može pohvaliti svojim rastom na tržištu. Xiaomi je u trećem kvartalu 2015 godine prodao 17 miliona telefona.