Fondacija Mozilla je objavila da prestaje sa razvojem i prodajom svog open-source mobilnog operativnog sistema Firefox OS.

firefox os

Fondacija ističe da je problem i glavni razlog za povlačenje sa tržišta pametnih telefona taj što nikako nisu uspevali korisnicima ponuditi najbolje moguće iskustvo.

Takođe, Mozilla nije isključila mogućnost da bi se Firefox OS mogao preraditi a potom koristiti u nekim drugim oblastima kao što je na primer “Internet of Things”.

Mozilla je u februaru 2013. godine predstavila svoj open-source mobilni operativni sistem Firefox OS i plan da se upusti u borbu na tržištu u ekspanziji u kom vladaju Apple iOS i Google Android. Plan je bio da Firefox OS pokreće jeftinije, tehnički slabije opremljene uređaje. Tada je skoro 20 operatera obećalo podršku za tu inicijativu. Međutim, Mozilla nikako nije uspevala da ispuni očekivanja korisnika tako da je Android veoma brzo osvojio te “slabije” uređaje.

Fondacija navodi da su veoma ponosni na prednosti koje je Firefox OS dodao Web platformi te da će nastaviti da eksperimentišu sa korisničkim iskustvom preko povezanih uređaja. Fondacija napominje da se njihov open-source mobilni operativni sistem pokazao fleksibilnost Interneta jer su ga mogli koristiti različiti uređaji, od pametnih telefona niže klase pa sve do HDTV.

Firefox OS potpuno je open-source a njegov interfejs je izgrađen korišćenjem HTML5 i CSS Web standarda što ga čini izuzetno prilagodljivim. Izgrađen je na Linux kernel-u a Mozilla je razvila API za razne funkcije kao što su brojčanik telefona, fotoaparat i 3D grafike.

Fondacija naglašava da ovo nije kraj za Firefox OS već novi početak. Naime, Mozilla planira da uđe na “Internet of Things” tržište koristeći tehnologiju iz svog mobilnog operativnog sistema.