openai

Veštačka inteligencija se razvija velikom brzinom što stvara zabrinutost među najvećim umovima današnjice. Možda će vam zvučati Holivudski ali nekoliko najvećih imena iz sveta tehnologije odlučilo je da udruži svoje snage kako bi sprečili mogućnost da roboti postanu samosvesni i tako spasu čovečanstvo da ne bude uništeno od strane veštačke inteligencije!

OpenAI je neprofitna fond iza kojeg stoje Elon Musk, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services i mnogi drugi. Open AI će imati na raspolaganju više od milijardu dolara za suzbijanje nastojanja velikih kompanija, pa čak i Vlada u oblasti veštačke inteligencije.

Inicijator pokretanja ovog fonda je ekscentrični Elon Musk, čovek koji je zaradio milijarde sa PayPal-om, koji stoji iza Tesla Motors i koji ulaže ogroman novac u svemirske projekte. On već neko vreme vrlo često upozorava da veštačka inteligencija predstavlja najveću pretnju postojanju čovečanstva. Sada je sa svojim istomišljenicima odlučio da uspostavi investicioni fond vredan milijardu dolara namenjen istraživačima s ciljem da im se pomogne da nastave sa razvojem aplikacija koje imaju pozitivan društveni uticaj i na taj način pokušaju da ostanu jedan korak ispred tehnologije.

Treba reći da je čuveni Stephen Hawking prošle godine izjavio da bi tehnologija mogla biti ta koja će ugasiti čovečanstvo. Tada je upozorio na dolazak tehnologije koja bi mogla sama sebe redizajnirati na viši nivo i tako nadmašiti ljudska dostignuća.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije Y Combinator takođe spada u finansijere OpenAI fonda, priznaje da kompanije koje prednjače u istraživanjima veštačke inteligencije, kao što je Google, za sada dele većinu svojih dostignuća. Međutim, prema njegovom mišljenju postoji opravdana zabrinutost oko toga koliko će te kompanije i dalje deliti svoja saznanja i dostignuća kako se sve više budu približavale postizanju nivo na kojem veštačka inteligencija prevazilazi ljudsku.

S tim u vezi, OpenAI obećava da će svi njegovi rezultati biti dostupni javnost a patenti potpuno besplatni.