Nokia-HERE

Konačan potpis na prodaju Nokia HERE konzorcijumu nemačkih proizvođača automobila, Audi AG (koji je vlasništvo kompanije Volkswagen), BMV Group i Daimler AG trebao bi se desiti danas.
Iako je bilo najavljeno da dogovor o prodaji neće biti zaključen u ovoj godini kompanija Nokia je obavestila javnost da je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja za prodaju svog HERE odela za mapiranje u visini od 2,8 milijardi evra.

Treba reći da je Finska kompanija 3. avgusta sa konzorcijumu nemačkih proizvođača automobila dogovorila prodaju svoje divizije za mapiranje. Dogovor podrazumeva da sva tri automobilska partnera imaju jednak udeo u HERE te da nijedan od njih ne može tražiti sticanje većinskog dela.

Sva tri partnera već duže vreme koriste HERE tehnologiju tako da je kupovina u neku ruku i logičan potez iako treba reći da su se za Nokia Here interesovale i druge kompanije među kojima su Uber (vlasnik najpopularnije taxi aplikacije) koji je nedavno procenjen na više od 60 milijardi dolara i Facebook koji je nedavno počeo da koristi HERE tehnologiju za mapiranje i lociranje.

Nokia HERE uključuje usluge mapiranja, navigacije i lociranja, što vodećim proizvođačima automobila pristup tehnologiji koja bi se eventualno mogla koristiti za proizvodnju automobila bez vozača.
Važno je istaći da se na Here tehnologiju mapiranja oslanjaju mnoge kompanije, uključujući Amazon, Bing, Garmin, Yahoo te kineski internet gigant Baidu, dok je u automobilskoj industriji lider već duže vremena. Procenjuje se da HERE koristi oko 80 odsto GPS navigacija u automobilima.

HERE obezbeđuje mapiranje i lokaciranje za skoro 200 zemalja i na više od 50 jezika što ga pozicionira kao jednog od lidera na ovom tržištu.

Zanimljivo je da je Nokia svoju HERE diviziju za mapiranje izgradila kupovinom američke kompanije Navteq, tvorca geografskih informacionih sistema koji se koriste u automobilskoj industriji. Nokia je kupila Navteq 2008 godine za nešto više od 8 milijardi dolara što je do nedavno bio najveći posao u istoriji kompanije. Najveći posao je nedavna kupovina Francuske kompanije Alcatel-Lucent za 18 milijardi dolara. Vredi napomenuti da je prodaje HERE divizije druga velika prodaja koju je kompanija Nokia napravila u poslednje dve godine. Nokia je prodala svoju diviziju za mobilne telefone kompaniji Microsoft za nešto više od 7 milijardi dolara.

Kompanija Nokia koja je nekada bila najveći proizvođač i sinonim za mobilne telefone sada se očigledno fokusira na pružanje mrežnih usluga namenjenih mobilnim tehnologijama. U sredu, akcionari kompanije Nokia odobrili su kupovinu kompanije Alcatel-Lucent za 15,6 milijardi evra. Ovom kupovinom Nokia postaje lider na tržištu mrežnih usluga.