Apple-Swift

Apple-ov programski jezik Swift konačno je postao open-source.

Kompanija Apple je prvi put predstavila programski jezik Swift za pisanje Mac i iOS aplikacije na svojoj WWDC 2014 developer konferenciji. Ovaj programski jezik radi u Apple Xcode integriranom razvojnom okruženju (IDE) i njegovim Cocoa i Cocoa Touch okvirima.

Treba reći da je kompanija Apple prvi puta u lipnju izrazila želju da open source SWIFT prevodilac i knjižnice za iOS, OS X i Linux. Apple je tada obećao da to učiniti do kraja godine, a sada je svoje obećanje i ispunio.

Kompanija koja pruža bezrezervnu podršku objektno orijentiranom programiranju i modulima za optimizaciju ranije je isticala da je Swift “nasljednik” programskih jezika “C” i “Objective-C” što je ponovila i jučer opisujući Swift kao zamjenu za programske jezike koji se baziraju na jeziku “C” (C, C ++ i Objective-C).

Veoma smo uzbuđeni početkom novog poglavlje za Swift. Nakon što je Apple predstavio programski jezik Swift, on je vrlo brzo postao jedan od najbrže rastućih jezika u povijesti. Swift olakšava pisanje softvera koji je nevjerojatno brz i siguran po dizajnu. Sada kada je Swift je otvoren program (open-source), možete pomoći da najbolje opće namjene ovog sjajnog programskog jezika postanu široko rasprostranjene. Dobrodošli u Swift zajednicu. Radimo zajedno na izgradnji boljeg programski jezik za sve.

Osim tehničke dokumentacije i izravne veze na izvorni kod, na Web stranici programskog jezika Swift također se nalazi i blog na kojem možete očekivati da Apple objavljuje sve buduće planove koje se tiču programskog jezika. Swift je dostupan pod Apache licencom i na GitHub.