foxconn kupio sharp

Japanski elektronski gigant Sharp prihvatio je ponudu za preuzimanje od tajvanske kompanije Foxconn vrednu 4,3 milijarde dolara.

Sharp je jedna od najstarijih japanskih tehnoloških kompanija osnovana daleke 1912. godine i poznata je po velikom broju inovacija, među kojima je i mehanička olovka iz 1915. godine, kao i po svojim pionirskim koracima u sektoru televizijskog inženjeringa. Ono što je u ovom slučaju tako posebno jeste da je ovo preuzimanje prvo inostrano preuzimanje neke od velikih japanskih elektronskih kompanija u istoriji ove ostrvske države.

Treba reći da su Japanski zvaničnici nisu nimalo oduševljeni što će kompanija Sharp postati strano vlasništvo, prvenstveno zbog karakteristične tehnologije njenih displej panela.

Iako je poslednjih godina kompanija Sharp imala ogromnih finansijskih poteškoća ipak je uspela da ostane lider na tržištu LCD ekrana koji su ključno sredstvo za poslovanje kompanije Foxconn. Za one koji možda ne znaju, Foxconn je najveći proizvođač Apple iPhone-a na svetu.

Ovo preuzimanje za Sharp znači ogromnu priliku za značajno povećanje proizvodnje i prodaje svojih LCD ekrana uz priliv novih novčanih sredstava i ideja koji bi trebalo da ubrzaju oporavak jednog od najvećih svetskih proizvođača elektronike.

Sharp je nekada bio veoma profitabilan proizvođač kvalitetnih televizora i omiljeni dobavljač ekrana za Apple međutim, poslednjih nekoliko godina kompanija se našla u problemima jer joj se ogromne investicije u napredne fabrike za proizvodnju LCD ekrana nisu isplatile zbog niskih cena koje su postavili azijski konkurenti.

S druge strane, za Foxconn je preuzimanje kompanije Sharp vrlo značajno u borbi sa azijskim rivalima kao što je Samsung. Naime, Sharp poseduje tehnologiju za proizvodnju komponenti koje proizvodi i Samsung a to znači da Foxconn (najveći dobavljač Apple) sada može pomoći kompaniji Apple da iz svog lanca snabdevanja isključi Samsung. Na ovaj način Apple bi se konačno mogao rešiti zavisnosti od najvećeg rivala na tržištu mobilnih telefona.

Nakon objave o preuzimanju, akcije kompanije Foxconn porasle su za 3,9 odsto dok su akcije Sharp-a porasle za 4 odsto dajući mu tržišnu vrednost od oko 2,7 milijardi dolara.