Za zlonamjerne programe (malware) se može reći da su pošast Internet ere ali svakako da bi moglo biti korisno imati evidenciju o tome kako su oni tijekom vremena evoluirali.

malware muzej

Nekada su zlonamjerni programi (malware) i virusi bili značajno drugačiji od današnjih. Osim očitne razlike u razini sofisticiranosti, za današnje malware i viruse možemo reći da su uglavnom tihe ubojice koje kradu osobne podatke kako bi pridobile financijsku dobit.

Online sigurnosni guru Mikko Hypponen i Internet Archive tim pokrenuli su Malware Museum, kolekciju istaknutih zlonamjernih programa iz 80-tih i 90-tih godina, uglavnom virusa. Starijim korisnicima Malware muzej svakako će probuditi uspomene na dane kada su vladali MS-DOS virusi. Tim je uklonio destruktivne dijelove koda tako da korištenjem emulatora možete doživjeti kako su nekada izgledali virusi u vašem pregledniku.

Malware muzej trenutno sadrži 78 dijelova softvera, što je mali ali ipak značajan uzorak naše digitalne prošlosti. Oni koji su svakako vrijedni pozornosti su Casino, automat “igra” koja vam daje pet šansi za spremanja svojih podataka, Coff Shop koji promiče legalizaciju marihuane, Marine koji pokazuje jedrilicu na otvorenom moru i Skynet virus nadahnut filmom Terminator.

Vrijedi istaknuti da raniji virusi nisu mogli uživati u luksuzu Interneta koje bi im omogućilo širenje, umjesto toga oni su se širili putem diskete, fizički su prelazili od osobe do osobe.