Prema navodima kompanije Oracle, Google je zahvaljujući Androidu do sada ostvario 31 milijardu dolara prihoda od čega 22 milijarde dolara profita.

Android donio Google 31 milijardu dolara

Već neko vreme traje pravna bitka između kompanija Oracle i Google vezano za mobilni operativni sistem Android. Naime, Kompanija Oracle podnela je tužbu protiv Google-a 2010. godine tvrdeći da Internet gigant koristi modifikovanu verziju Jave u svom operativnom sistemu Android bez plaćanja odgovarajuće naknade.

Podatke o tome koliko je kompanija Google zaradila sa svojim mobilnim operativnim sistemom objavio je advokata kompanije Oracle tokom sudskog postupka održanog početkom ove godine.

Treba reći da je u početku ovog sudskog procesa sve bilo na strani Google-a, pa čak i prvostepena presuda, međutim kasnije se sve preokrenulo kroz nekoliko žalbi. Google je iscrpeo sve raspoložive žalbe tako da se kompanije sada prepiru oko visine odštete koju Internet gigant treba da plati.

Google navodi da su objavljeni finansijski podaci o zaradi od 22 milijarde dolara “izuzetno osetljive informacije” koje su namenjene “samo očima advokata”, te je zatražio od sudije da koriguje delove zapisnika jer bi njegovo javno objavljivanje moglo imati značajne negativne efekte na poslovanje kompanije Google.

Sud je sporne delove zapisnika korigovao ali sa zakašnjenjem pošto su ove poverljive informacije dospele u javnost. Treba reći da zapisnici ne otkrivaju na koji način je Google napravio 31 milijardu dolara prihoda sa Androidom mada je opšte poznato da kompanija zarađuje od oglasa prikazanih na platformi, kao i od kupovine putem Play Store.

Treba reći da je kompanija Oracle takođe među prvima javno objavila da je Google 2014 godine platio kompaniji Apple milijardu dolara da bi bio podrazumevani pretraživač na iOS uređajima. Kasnije je ovaj dogovor između Google-a i Apple-a revidiran tako da kompanije dele prihode od oglasa koji se prikazuju na iOS uređajima.