Opera je prvi veliki preglednik sa ugrađenim blokiranjem oglasa (ad blocker). Na listi 5 najpopularnijih desktop preglednika Opera je na petom mjestu, iza Microsoft-a, Google-a, Firefox-a i Apple-a, sa 60 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

opera

Kompanija Opera Software, koja je najpoznatija po svom istoimenom pregledniku, nedavno je dospjela u žižu javnosti kada je pozvala svoje akcionare da prihvate ponudu za prodaju kineskom konzorcijumom.

Danas je kompanija ponovo jedna od glavnih tema. Naime, Opera je danas predstavila novu verziju svog desktop preglednika koja uključuje mogućnost blokiranja oglasa (ad blocker) izravno u pregledniku što obećava brže učitavanje stranica.

Brže učitavanje Web stranice, veća privatnost i sigurnost su razlog sve većoj potražnji za kvalitetnim ad-blocker-ima. S druge strane, popularnost ad blocker-a predstavlja problem iznimno snažnoj reklamnoj industriji jer utječe na rast prodaje online oglašavanja. Korisno je znati da je Opera i ranije uvodila inovacije koje su kasnije prihvatali najpopularniji preglednici današnjice. Tu vrijedi istaknuti rješenja za kartično pregledavanje (Tabs) i pop-up blokiranje, koji su pomogli korisnicima da se izbore sa ranijim vidovima oglašavanje.

Norveška kompanija Opera Software predstavila je svoj prvi Web preglednik daleke 1995. godine. S razvojem tržišta mobilnih uređaja kompanija je odlučila da se usredotoči na mobilni preglednik i oglašavanje na mobilnom tržištu pokretanjem Opera Mediaworks. Koliko je to bila dobra odluka govori podatak da to sada predstavlja glavni izvor prihoda kompanije.

Kompanija Opera navodi da nema kontradikcije u tome što većinu prihoda ostvaruje od oglašavanja i uvođenja značajke za blokiranje oglasa (ad blocker) u svom pregledniku. Opera ističe da će se zahtjevi za blokiranje oglasa smanjiti onda kada oglasi postanu manje destruktivni a više relevantni i zanimljivi.