Ako tražite lak način da konvertujete svoje dokumente u e-book formatu koristite Google Docs. Naime, Google objavio da sada dozvoljava da sačuvate svoje dokumente direktno u .epub (EPUB) formatu.

ePub

EPUB format prvi put je objavljen 2007. Godine i za vrlo kratko vreme je postao široko podržan format za e-knjige. Kao otvoreni e-book standard podržan je od većine uređaja iako moramo reći da Amazon Kindle ne podržava format direktno, mada ga je lako konvertovati. Većina ostalih e-čitača kao i većina pametnih telefona, tableta i računara podržava EPUB format.

Treba reći da tržište e-Knjiga poslednjih godina konstantno raste pa su mnogi videli priliku da objavljivanjem svoje e-Knjige zarade na Internetu. Napisati knjigu nije ni malo lako ali imate znanje iz neke oblasti koje želite da podelite sa drugima zašto onda ne objaviti e-Knjigu i zaraditi nešto novca? EPUB format kao otvoreni e-book standard igra značajnu ulogu jer je i formatiranje e-Knjige takođe zahtevno jer svaki prodavac e-Knjiga ima svoja pravila, od ilustracija do uvlačenja prvog reda teksta ili načina formatiranja. Koliko je ovo bitno govori podatak da samo na Amazonu možete pronaći na hiljade tema o formatiranju sadržaja.

Preporučujemo vam vrlo zanimljiv članak “Kako objaviti vlastitu e-Knjigu?”.

Sve u svemu, EPUB je vrlo koristan format kojeg podržava većina digitalnih uređaja što je očigledno razlog zbog čega je Google odlučio da uvede ovu jednostavnu opciju u svoje Google Docs. Uvođenje EPUB formata uklapa se u strategiju kompanija Google koja u zadnje vreme radi na još većoj popularizaciji Google Docs uvođenjem novih mogućnosti. Nedavno je Google predstavio opciju glasovnog tipkanja.