Naredna generacija Bluetooth standarda formalno će biti objavljena na medijskom događaju u Londonu 16. juna. Bluetooth 5 će biti naslednik Bluetooth 4.2 standarda koji je objavljen krajem 2014. godine, što ukazuje na značaj ovog novog izdanja.

bluetooth 5

Bluetooth 5 donosi dvostruko povećanje brzine te povećava domet standarda bežične veze za čak 4 puta, a takođe će i znatno povećati brzinu transfera kod uređaja sa niskom potrošnjom energije.

Novi standard takođe donosi i znatno širu podršku za pametne kućne uređaje te poboljšanje “Internet of Things” (IoT) funkcionalnosti, kao i dodatne navigacione mogućnosti za uređaje namenjene za lociranje.

U poslednje vreme važnost Bluetooth-a je značajno porasla pa stoga ova generalna poboljšanja standarda bežične veze direktno utiču na proizvode poput pametnih telefona, pametnih satova i više nego ikada, bežičnih slušalica.

Ono što je ostalo nejasno jeste da li će Bluetooth 5 doći na postojeće uređaje kao ažuriranje firmware-a ili će zahtevati novi hardware.

Bluetooth standard je podržan od strane najvećih tehnoloških giganata u tech industriji među kojima su Apple, Ericsson, Intel, Lenovo, Microsoft, Nokia i Toshiba.