microsoft kupio linkedin

Microsoft je objavilo da kupuje LinkedIn za 26,2 milijarde dolara, što je najveća kupnja u 41-godišnjoj povijesti kompanije.

LinkedIn je društvena mreža pokrenuta prije 14 godina s ciljem da stručnjaci, profesionalci, što bolje prezentiraju sebe i što lakše pronađu kontakte. Prema posljednjim podacima, LinkedIn ima skoro 450 milijuna korisnika međutim, od 2013 godine kompanija bilježi gubitke.

Prema mišljenju stručnjaka prava vrijednost LinkedIn-a će se vidjeti kada bude integriran s Microsoft-ovim korporativnim softverom.

Jeff Weiner će ostati izvršni direktor LinkedIn-a a izvješća će podnositi izravno direktoru Microsoft-a Satya Nadella. Dogovor o preuzimanju podrazumjeva da LinkedIn zadrži svoj poseban brand, kulturu i neovisnost.

S ovim preuzimanjem Microsoft je konačno napravio značajniji prodor u prostor društvenog umrežavanja, što je veoma važno za kompaniju koja to na različite načine bezuspješno pokušava već duže vremena. Sada je kompanija dobila neprikosnovenog tržišnog lidera kada je u pitanju profesionalno umrežavanje koji trenutno ima 433 milijuna korisnika uz godišnji rast od 19%.

Preuzimanje LinkedIn za ovaj fantastični iznos od 26,2 milijarde dolara sigurno je iznenadila mnoge, osobito iz razloga jer Microsoft očito ne zna još uvijek šta da napravi sa posljednjim velikim akvizicijama kao što su Nokia i Skype. S druge strane, LinkedIn bi mogao vrlo brzo dokazati svoju vrijednost za Microsoft jer pokazuje rast u mnogim područjima među koje spada i Web stranica na kojoj se može pronaći značajna količina oglasa za posao.

Od kada je Satya Nadella preuzeo Microsoft, kompanija se za razliku od ranijih godina mnogo manje fokusira na prodaju softvera potrošačima, a mnogo više fokusira na poslovne korisnike i prodaju korporativne pretplate na Office 365, koji je kolekcija produktivnog softvera kao što je Word, Office i Outlook i poslovnog softvera Dynamics.