Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Satya Nadella novi direktor Microsofta

2 0 komentara

satya-nadella-novi-direktor-kompanije-microsoft

Kompanija Microsoft danas je zvanično predstavila Satya Nadella kao svog novog izvršnog direktora.

Pre nekoliko dana pisali smo o tome da Satya Nadella ima najveće šanse za mesto prvog čoveka kompanije Micrsoft. Njegovo imenovanje jasno pokazuje da će Cloud servisi igrati veliku ulogu u budućnosti Microsofta.

Ko je Satya Nadella, novi direktor Microsofta?
Indijac rođen pre 46 godina, završio elektrotehnički fakultet na Mangalore Univerzitet a potom se preselio u SAD gde je stekao diplomu magistra iz informatike na Univerzitetu Viskonsin i diplomu magistra poslovne administracije na Univerzitetu u Čikagu. Radio je u kompaniji Sun Microsystems pre nego što se 1992 godine pridružio Microsoftu. Važno je reći da je Satya Nadella bio deo tima koji je napravio prvi Windows NT operativni sistem.

Njegova karijera u Microsoftu nastavila preuzimanjem dužnosti potpredsednika odjela zaduženog za online servise, potom dužnosti potpredsednika Microsoft Business divizije i nedavno dužnosti predsednik Microsoftovog Server i Tools Business gde je vodio transformaciju i veliki zaokret ka Cloud infrastrukturi i servisima koji su okosnica poput Office 365, Xbok Live i Bing.

Najveći izazov koji stoji pred novim direktorom Microsofta svakako je rast udela na tržištu mobilnih uređaja.

Microsoft je dugo bio kritikovan zbog spore evolucije svojih Windows i Office proizvoda koji su bez obzira na sve još uvek lideri na tradicionalnom PC tržištu. S druge strane, Cloud odjel i odjel zabave koji predvodi Xbox spadaju u najuspešnije i sa njima kompanija gleda u budućnost. Mobilno i Web tržište su mjesta na koje Microsoft stiže malo kasno i to je nešto što ze najviše zameralo odlazećem direktoru Steve Ballmeru. Stalne kritike su stvorile pritisak za radikalne promene zbog čega je kompaniju odlučila da potraži novog lidera.

Osim današnjeg predstavljanja Satya Nadella kao novog izvršnog direktora Microsofta, kompanija je takođe objavila da je Bill Gates podnio ostavku na mesto predsednika upravnog odbora kako bi mnogo više pomogao novom direktoru i kompaniji sa mesta tehničkog savetnika. Na njegovo mesto imenovan je John Thompson koji je bio na čelu Microsoft-ove komisije za pretragu.

Written by Slavnic Predrag

4 Februara, 2014 at 10:52 pm

2 0 komentara to 'Satya Nadella novi direktor Microsofta'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Satya Nadella novi direktor Microsofta'.

  1. […] kada je Satya Nadella preuzeo Microsoft, kompanija se za razliku od ranijih godina mnogo manje fokusira na prodaju softvera potrošačima, […]

  2. […] to što ste vlasnik akcija Microsoft-a ne znači da možete pozvati direktora Satya Nadella i reči mu kako da vodi kompaniju. Bord Direktora (Upravni odbor) zastupa interese akcionara u […]

Ostavi komentar