Apple-Watch

Prema najnovijem izveštaju kompanije IDC Apple je i dalje lider na tržištu pametnih satova.

Međutim, ono što je svakako važno istaći jeste da prodaje pametnih satova generalno ispod očekivanje. Naime, potražnja u trećem kvartalu tj. U periodu od julija do septembra ove godine manja je za čak 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine!

Kompanija Apple je isporučila 1,1 milion pametnih satova tokom trećeg kvartala, što je za čak 72% manje u odnosu na 3,9 miliona isporučenih u istom kvartalu 2015 godine. Apple je i dalje vodeći na ovom tržištu sa udelom od 41,3%, iako je prošle godine taj udeo iznosio 70,2%. Garmin je na drugom mestu sa 600.000 prodatih jedinica i udelom na tržištu od 20,5%. Treba reći da je ovo značajan skok za Garmin koji je prošle godine mogao da računa na samo 2,3% tržišta. Kompanija Samsung nalazi se na trećem mestu sa prodatih 400.000 jedinica i udelom od 14,4%.

lideri na trzistu pametnih telefona

Kompanija IDC u svom izveštaju navodi nekoliko ključnih faktora koji su uticali na pad potražnje pametnih satova. S jedne strane, druga generacija Apple Watch najavljena je za septembar što je za mnoge zainteresovane bilo ključno da odlože kupovinu pametnog sata dok novi Apple Watch ne stigne u trgovine. S druge strane je odluka Google-a da odloži lansiranje Android Wear 2.0 što je rezultiralo time da jedan broj proizvođača odlože predstavljanje svojih uređaja za početak sledeće godine.

IDC u svom izveštaju zaključuje da postaje sve jasnije da pametni satovi nisu uređaji za svakoga. Mnogi proizvođači su stoga fokusirani na fitnes, baš zbog jednostavnosti.